Letošnji prazniki polni globoke topline

Morda ste začudeni nad naslovom, a sem globoko prepričana, da se boste na koncu z menoj strinjali. Gotovo poznate pregovor, da “vse, kar je najtežjega v življenju, človeka samo okrepi”. Ko je lani osmi izmed mojih vnukov prinesel Betlehemsko lučko domov, je rekel, da se bomo zdaj bolj radi imeli in se ne bomo nikoli več kregali. Seveda je mislil predvsem na to, kako se sporekata z bratcem zaradi igrač.

Meni njegova misel še vedno odmeva v srcu, morda zdaj še bolj, ko sem se nanjo spomnila. Letošnji prazniki ne bodo vključevali velikega nakupovanja po trgovinah in na neki način odtujevanja, saj je bilo v vrvežu malo časa za medsebojne pogovore. No, res je, da je bilo minula leta na skupnih družinskih druženjih prečudovito, ker smo se lahko objeli in bili skupaj. A danes razmišljam, da smo včasih pozabili koga vprašati, kako je preživel določen trenutek, in tudi ni bilo dovolj časa za ogled jaslic pri kom, ki jih je z največjo skrbnostjo naredil.

Letos bosta oba praznika prinesla mnogo lepega. Včeraj sem poslušala šestega izmed vnukov, ki mi je ves navdušen razlagal, kako noro dobre jaslice bo letos naredil; bodo namreč večje in vse bo migalo. Tudi drugi načrtujejo prav posebne jaslice, polne mladostnih zamisli ... Najbrž se bodo morali tudi naši zlati moški preleviti v otroško dušo in dati svoj pečat prazničnemu dogajanju. No, tudi meni se smejijo, ko pripravljam jaslice, povsem drugačne, s “polovico gozda” v hiši. A vse to mora biti, saj niso lučke samo na mojih vejah, so tudi v razpoloženju in doživljanju praznikov.

Trije hormoni sreče

In sedaj smo pri prazničnih jedeh in vonjavah. Prva pomoč s hrano je, da spoštujemo načelo uravnoteženega prehranjevanja, vsakega po malem in vse zapovrstjo. Druga pomoč je, da skušamo okrepiti nastajanje hormonov sreče. To so serotonin, noradrenalin in dopamin. Za občutek sreče morajo biti vsi ti trije hormoni v medsebojnem ravnovesju.

Serotonin kot prenašalec informacij med možganskimi celicami zagotavlja umirjeno duševno ravnovesje ter dobro razpoloženje in prijetno, mirno spanje. Zato ga najbolj potrebujemo zvečer. Hormon noradrenalin potrebujemo zjutraj, saj daje ustvarjalen zagon, krepi voljo in “napoveduje” uspešen dan. Dopamin spodbuja živahnost in dobro voljo, bistri misli in krepi domišljijo. Brez njega smo čustveno prazni, brezvoljni, nemirni in psihotični.

Za nastanek hormonov sreče potrebujemo ustrezno hrano. Osnovno gradivo za hormone so beljakovine oziroma aminokisline. Za serotonin potrebujemo aminokislino triptofan, za noradrenalin fenilalanin, za dopamin pa tirozin. Triptofana je največ v skuti, mleku, ribjem in puranjem mesu, v bananah, orehih, dateljnih in arašidih. Tirozin je v koruzni moki, mandeljnih, jajcih, mleku, rižu, rži, sezamovem semenu, svinjini, sojini moki, grahu, špinači, bananah, fižolu, arašidih in bučnih semenih. Fenilalanin je v sezamu, jajcih, pšenični moki, govejih jetrih, mleku, rižu, ovsu, grahu, špinači, koruzi in krompirju. Fenilalanin se prek tirozina spremeni v noradrenalin. Tirozin izboljšuje umsko čilost, bistri možgane in krepi miselne procese in motivacijo.

Kot gorivo so ogljikovi hidrati, spremenjeni v glukozo, ter fruktoza iz sadja. Obe omogočita, da triptofan prek krvno-možganske pregrade hitro pride v možgane. Če zaužijemo fruktozo, bo serotonin nastajal že v petih minutah. Če spijemo osladkan čaj ali skodelico kakava, bomo hitro pomirjeni; če pojemo rozine, bo proces še hitrejši! Premalo sladkorja v možganih je eden od vzrokov razdražljivosti, jeze in depresij.

Lešniki za dober dan, orehi pa za lahko noč

Vsi trije hormoni sreče za nastanek potrebujejo vitamine skupine B (B3, B6, B9 in B12) ter minerale kot aktivatorje procesa. To so selen, magnezij, baker in cink. Nastanek spodbujajo pekoča paprika, česen, čebula (vse te imajo kvercetin, kapsaicin in alicin) ter kakav, čokolada, med, kava in in ingver. Dobro je vedeti, da imajo lešniki aminokislino tirozin, ta pa je osnova za hormon noradrenalin, ki poživi in zbistri možgane, okrepi motivacijo in pogum. Tirozin je hkrati osnova za nastanek dopamina, rečejo mu tudi hormon ustvarjalnosti, ker spodbuja izvirne zamisli.

Orehi so bolj primerni zvečer. Imajo triptofan, ki skupaj z vitaminom B6 in magnezijem naredi serotonin, ki pomirja. Posebnost orehovih jedrc je še razmeroma velika količina inozitola, ki deluje pomirjujoče, saj skupaj s holinom zagotovi boljšo oskrbo možganov s hrano.

Rožmarin zoper tesnobo

Kaj pa zelišča? Ljudsko zdravilstvo priporoča rožmarin zoper tesnobo, izčrpanost in potrtost. Timijan pomaga pri nespečnosti in tesnobi. Melisa pomirja, izboljšuje razpoloženje in odpravlja menstrualne težave. Kardamon krepi moč in odpravlja potrtost. Nageljnove žbice sproščajo, lajšajo tesnobo in potrtost, zato kuhano vino z nageljnovimi žbicami pozimi ni naključje. Staro ljudsko krepčilo za premagovanje potrtosti je tudi oves, čeprav ne sodi med zelišča.

Predragi prijatelji, ki prebirate moje članke, prepričana sem, da boste letos izbrali našo, domačo hrane, pridelano na slovenskih poljih, njivah, senožetih, v sadovnjakih in vinogradih. Po stari slovenski navadi za praznike vedno izberemo najboljše od najboljšega. Goveja juha iz dobrega mesa bo s svojim vonjem privabila k mizi in sprožila doživljanje praznika. Ker so v teh časih koline, boste izbrali najboljši kos za pečenko. S svojimi vonjavami in koristnimi snovmi bo poglobila dobro počutje. Tudi vonj po potici napolni dom in polepša praznike. In zanjo boste spet poiskali najboljše orehe, jajca, maslo in moko. Vse vonjave in arome iz teh jedi in živila sama imajo vse tisto, kar sem prej v teoriji napisala. Želim vam, da vam letošnji prazniki prinesejo globoko doživetje in dajo še več optimizma za bodoče leto.


Najbolj brano