V manj kot tednu dni 90 okuženih

V sežanskem domu upokojencev, ki je izredno dolgo kljuboval novemu koronavirusu, se je ta po vdoru prejšnji petek bliskovito razširil.

V sežanskem domu upokojencev, ki je izredno dolgo kljuboval   
novemu koronavirusu,  se je ta po vdoru prejšnji petek bliskovito 
razširil. Foto: Marica Uršič Zupan
V sežanskem domu upokojencev, ki je izredno dolgo kljuboval novemu koronavirusu, se je ta po vdoru prejšnji petek bliskovito razširil. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Potem ko so v petek potrdili prvih sedem okužb med stanovalci in štiri med zaposlenimi, so se že do ponedeljka okužbe razširile na 51 stanovalcev, včeraj pa je bilo na covid-19 pozitivnih že 90 stanovalcev in 18 zaposlenih.

Pripadniki sežanske civilne zaščite so zato včeraj začeli nuditi domu logistično-tehnično podporo za oblikovanje vstopa in izstopa iz doma. Ves dom je namreč postal rdeča cona, zato so morali za zaposlene pripraviti ustrezne prostore, da se v njih varno opremijo za vstop in razkužijo za izstop. “Gre za hiter tehnični poseg, ki ga bodo podizvajalci ob podpori civilne zaščite in vodstva doma zaključili predvidoma do danes,” je povedal regijski poveljnik Civilne zaščite Sandi Curk.

V Taliti Kum končno brez okužb

V postojnskem in ilirskobistriškem domu se število okuženih zmanjšuje, v domu Talita Kum v Postojni pa so bili dober mesec dni po prvi okužbi včeraj prvič brez ene same okužbe, je sporočil Sandi Curk.

Veliko število okužb v domu upokojencev je te dni tudi potisnilo sežansko občino med tiste z velikim številom okužb. “Z včerajšnjimi 41 pozitivnimi primeri tako beležimo najvišji prirast okužb v občini Sežana od začetka epidemije. Kljub dejstvu, da je številka visoka predvsem na račun okužb v Domu upokojencev Sežana, pa je zagotovo na mestu ponoven poziv k odgovornemu ravnanju in razmislek o spoštovanju preventivnih ukrepov,” je včeraj občane pozval sežanski župan David Škabar.

Podoben apel je dan prej na svoje občane naslovil tudi komenski župan Erik Modic. Opozoril je, da je bilo v zadnjem tednu v občini potrjenih kar 22 novih okužb, kar jo uvršča med občine z najvišjim številom potrjeno okuženih v državi. “Veliko število okuženih je delno posledica različnih druženj, praznovanj, pa tudi neobveščanja ter skrivanja stikov s strani tistih, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom,” je povedal Modic..


Najbolj brano