Študent Turistice zmagal na priznanem mednarodnem tekmovanju

Študent tretjega letnika na portoroški Turistici, Jaka Godejša iz Prad pri Kopru, si je z domiselno rešitvijo za okrevanje islandskega turizma po pandemiji novega koronavirusa prislužil zlato medaljo v disciplini Turistične destinacije na tekmovanju Združenja evropskih hotelirskih in turističnih šol (AEHT).

Jaka Godejša se je izkazal z idejo, kako po covidu reševati islandski 
turizem, medtem pa skozi projekt LocalsFromZero skupaj z 
drugimi študenti Turistice išče načine, kako pomagati lokalnim 
ponudnikom, ki se želijo udejstvovati v turizmu.
Jaka Godejša se je izkazal z idejo, kako po covidu reševati islandski turizem, medtem pa skozi projekt LocalsFromZero skupaj z drugimi študenti Turistice išče načine, kako pomagati lokalnim ponudnikom, ki se želijo udejstvovati v turizmu.  

PORTOROŽ, PRADE > Letošnja 33. konferenca združenja AEHT je prvič potekala povsem virtualno, sodelujoči študenti pa so se pomerili v treh tekmovalnih kategorijah - hotelskem managementu, recepcijskem poslovanju in turističnih destinacijah. V slednji se je pomerilo enajst parov študentov. Jaka Godejša je skupaj z Domenique Geeve iz nizozemske šole ROC Mondriaan iskal odgovor na izziv, kako pospešiti okrevanje turizma na Islandiji po covidu.

Nagrajevanje trajnostnih odločitev turistov

“Teden dni sem s partnerko, ki mi je bila dodeljena za tekmovanje, reševal zastavljen izziv. Zmagala sva s predstavitvijo aplikacije, ki bi nagrajevala turiste za njihove bolj trajnostne odločitve. Veseli me, da so najino idejo prepoznali kot najboljšo,” je Jaka zadovoljen z doseženim uspehom. Glavna sodnica, Asdis Vatnsdal, je njuno zmagovalno nalogo predstavila kot odlično premišljen in izvedljiv načrt za pospeševanje turizma, ki ima velike možnosti za realizacijo in finančno podporo destinacij.

Aplikacijo, ki bi nagrajevala turiste za njihove bolj trajnostne odločitve, je mladi Primorec zasnoval v sodelovanju z nizozemsko študentko Domenique Geeve.

Prizadevni mladi Primorec se je tekmovanja udeležil na pobudo doc. dr. Emila Juvana in pod mentorstvom prof. dr. Ksenije Vodeb s Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem, kjer so na njegov uspeh kajpah zelo ponosni, saj, kot poudarjajo, imajo “priznanja združenja AEHT v praksi močno veljavo in predstavljajo zelo uporabno referenco študentom pri iskanju zaposlitve oziroma štipendij za nadaljnji profesionalni razvoj”. Združenje AEHT sicer velja za najmočnejšo mrežo višješolskih in visokošolskih šol v Evropi, ki ima tudi status svetovalnega telesa na področju turizma pri Evropski komisiji. Pomembna članica združenja je tudi predavateljica na Turistici mag. Helena Cvikl, ki je bila tudi glavna pobudnica obstoječega sistema tekmovanj ter velika zagovornica tovrstnih tekmovanj kot priložnosti za študente in šole.

Kot je povedal Jaka Godejša, nagrado razume kot priznanje za uspešno delo skozi vsa tri leta študija, hkrati pa kot dokaz, da je njegovo znanje primerljivo tudi na mednarodni ravni. “Tekmovanje je bilo v razmerah, s katerimi se soočamo, dobrodošla popestritev,” je dodal.

S platformo LocalsFromZero na pomoč lokalnim ponudnikom

V letošnjem študijskem letu se osrodotoča na svojo diplomsko nalogo, ki je še v povojih, povezana pa bo s projektom, ki mu zadnjih šest mesecev posveča veliko pozornosti. Skupaj z drugimi študenti Turistice je namreč zagnal izkustveno platformo LocalsFromZero, ki ponuja odgovore na izzive, s katerimi se srečujejo lokalni ponudniki, ki se želijo udejstvovati v turizmu. Iniciativa je del izobraževalnega programa sTOUdio Turistica, katerega glavni cilj je študentom omogočiti sodelovanje pri različnih razvojnih projektih s poudarkom na analitiki, svetovanju, inoviranju in praktičnem delu v gospodarstvu.

“Trenutno vidim priložnost v tem, da lahko pomagam manjšim lokalnim ponudnikom narediti naslednji korak, še posebej na področju digitalizacije in razvoja turističnega produkta. Delo v turizmu me veseli in še naprej bi si želel nabirati različnih izkušenj, ob tem pa študirati,” je še povedal Jaka Godejša.


Najbolj brano