Desus v naročju Kula. Kaj pa SMC?

Stranka Desus od včeraj ni več del vladne koalicije. Tako je na predlog izvršnega odbora odločil svet stranke, ki je hkrati podprl Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja v morebitni vladi koalicije Kul. Ali bodo tej odločitvi sledili tudi Desusovi poslanci, naj bi bilo znano danes, ko se bo z njimi srečal Erjavec.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kljub umiku iz vladne koalicije pa v vladi za zdaj ostajata oba Desusova ministra, zdravstveni Tomaž Gantar in kmetijski Jože Podgoršek. “Prepuščamo predsedniku vlade, da se odloči, kdaj jih bo razrešil. Minister za zdravje ima v tem trenutku pomembno vlogo in ne želimo, da bi kar odšel in prepustil predsednika vlade v negotovosti,” je pojasnil Karl Erjavec.

Enega odslovil, dva mora še pridobiti

V izvršnem odboru in svetu Desusa so se strinjali tudi s pobudo za izključitev poslanca Roberta Polnarja iz stranke. Polnarja - ta je pred dnevi Erjavčeva prizadevanja za mandatarstvo primerjal z nemškim nadrealističnim filmom, kjer ne veš, ali se glavnem igralcu sanja ali misli resno - bo morda že danes izključil njegov domači občinski odbor. Polnar po Erjavčevih pojasnilih tako ne bo več član poslanske skupine Desus.

Karl Erjavec

predsednik Desusa

“Mi ne želimo orbanizacije Slovenije, avtokratskega sistema, mi ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevati ne vem kakšne kazni.”

Erjavčevim političnim ambicijam naj bi se sprva uprli štirje poslanci; poleg Polnarja še Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak. Pri namerah za prestop h koaliciji ustavnega loka (Kul) naj bi ga od začetka podpiral le Jurij Lep.

Včeraj sta se seje izvršnega odbora in sveta udeležila Jurša in Lep. “Lahko rečem, da sta oba podprla sklepe glede izstopa iz koalicije in tudi glede mojega mandatarstva,” je Erjavec povedal po seji sveta stranke. S poslanci se bo Erjavec pogovarjal danes, tega, da Simonovič in Hršak ne bi sledila odločitvi organov stranke, pa ne pričakuje.

Janez Janša

predsednik vlade

“Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami.”

“Mi ne izstopamo iz koalicije zaradi epidemije, zaradi dela ministrov, ampak izstopamo iz koalicije zaradi politike, ki jo izvaja gospod Janez Janša,” je včeraj dejal Erjavec. “Mi ne želimo orbanizacije Slovenije, avtokratskega sistema, mi ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevati ne vem kakšne kazni,” je utemeljeval razloge za izstop.

Pritisk se bo usmeril na SMC

Desus je z včerajšnjo odločitvijo postal peti član nastajajoče koalicije Kul. 39 glasovom, ki jih nameravajo prispevati LMŠ, SD, Levica in SAB, bi lahko Desus dodal še največ štiri. Na svojo stran mora zdaj Kul pridobiti še vsaj tri poslance SMC. Erjavec je včeraj govoril kot o splošno znanem dejstvu, da se v Janševi vladi slabo počutita tako Desus kot SMC. “Morda se samo predsednik stranke SMC dobro počuti v tej vladi,” je ocenil.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je odzval takoj, ko je bila znana odločitev Desusa. SMC je v vlado vstopila, da bi uresničevala svoj program in je zadovoljna z izvajanjem koalicijske pogodbe. “Res je, da nas nervirajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje,” je poudaril.

Primorski poslanec SMC Gregor Perič pričakuje, da se bodo po odločitvi Desusa povečali pritiski na poslance SMC, dvomi pa, da se bo koaliciji Kul sploh uspelo sestaviti. Verjame, da si nekateri znotraj Kula tega želijo, marsikdo pa se po njegovih besedah zaveda resnosti situacije v državi: “Marsikdo ve, da je opozicijska vloga, ko lahko predlagaš in kritiziraš napake, veliko bolj ugodna tudi z vidika javnomnenjske podpore in krepitve stranke.”

Erjavec je izkušen politik, a glede na to, da bi moral kot predsednik vlade koordinirati veliko število partnerjev ob šibki podpori lastne poslanske skupine, Perič dvomi v uspešnost tega projekta. “Težko si predstavljam, da ima lahko tak predsednik vlade resno politično težo in dela ustrezne korake v tako zahtevnih časih,” meni. Predčasne volitve bi bile verjetno neizbežne.

Janša: Gantar naj se ukvarja s cepljenjem

Vladna koalicija ima tudi po odhodu Desusa iz nje v parlamentu zagotovljenih 47 poslanskih glasov (vključno s Polnarjevim).

Predsednik vlade Janez Janša je dogajanje v Desusu včeraj pospremil s komentarjem, da bi se moral minister Gantar posvetiti pripravam na cepljenje prebivalstva proti covidu-19 ne pa rušenju vlade. Cepljenje je zahteven logistični zalogaj, zato si po Janševih besedah vsi želijo, da politične turbulence ne bi vplivale na njegov potek.

Po Janševi oceni v tej sestavi državnega zbora bolj stabilne vlade od sedanje ni mogoče sestaviti. “Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami,” meni.

Volilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najbolj zahteven del spopada z epidemijo, po njegovem ne bi nikomur koristili. Kakršna koli izključevalna politika bi bila v tem času katastrofa za ljudi, meni.

Gantar je na Janšev nasvet, naj se raje ukvarja s cepljenjem kot z rušenjem vlade, odgovoril, da takšne izjave “niso na mestu”. Sam in njegova ekipa so v epidemijo vložili toliko dela, da se mu takšnih izjav ne zdi smiselno niti komentirati.


Najbolj brano