Zmagovalni jesenski škljoci

Če smo septembra zapisali, da je bil odziv na natečaj Poletni škljoc izjemen, smo ob številu jesenskih škljocev, ki ste nam jih pošiljali med 22. oktobrom in 30. novembrom, ostali odprtih ust. Strokovna komisija je imela težko nalogo izbrati šest najboljših, a jo je z odliko opravila.

1. nagrada: Dušan Gorast Miška - Ptičji pogled na poplavljeno 
Planinsko polje Foto: Dušan Gorast Miška
1. nagrada: Dušan Gorast Miška - Ptičji pogled na poplavljeno Planinsko polje Foto: Dušan Gorast Miška

Skozi sito štirih fotografskih mojstrov, Zdravka in Tomaža Primožiča iz agencije FPA, Jake Jeraše in našega urednika fotografije Lea Caharije, je šlo skoraj 400 jesenskih škljocev, ki ste nam jih poslali z vseh koncev Primorske in številne tudi od drugod. Tako so odločili:

1. nagrada: Dušan Gorast Miška - Ptičji pogled na poplavljeno Planinsko polje

Zmagovalni posnetek Jesenskega škljoca je Ptičji pogled na poplavljeno Planinsko polje avtorja Dušana Gorasta Miške iz Šempetra pri Gorici (zgoraj). Med vsemi prispelimi posnetki nas pogled na to fotografijo preveva s prijetnimi občutki umirjene jeseni, nam predoči razsežnosti moči narave na poplavljenem kraškem polju, ob tem pa nam postreže še s prijetno jesensko barvitostjo. Ob opisanem bi lahko rekli, da je posnetek razmetano popolno uravnotežen, saj je drevesa razporedil nihče drug kot narava in seveda fotograf s svojim izbranim zajemom.

2. nagrada: Matej Borjančič - Prva slana

Drugo mesto si je prislužil škljoc z naslovom Prva slana, ki ga je v vasi Veliko Polje posnel Matej Borjančič iz Sežane. Fotografija je jesensko obarvana tako s toplimi kot s hladnimi barvami.

Globina posnetka s slano v ozadju pa nam da vedeti, da bo barvite jeseni kmalu konec in bo zavladal mraz. Za uravnoteženost posnetka z jesensko obarvanimi drevesi v ospredju pa sta tudi tu poskrbela narava in avtor.

3. nagrada: Matija Reya - Pod slapom

Tretje mesto gre škljocu z naslovom Pod slapom, ki ga je naredil Matija Reya iz Kozane v Goriških brdih. Ob pogledu nanj dobimo občutek, kot bi bil ustvarjen na slikarskem platnu.

Tako močan učinek na posnetku naredi svetloba, ki se lomi skozi ne tako močne a goste vodne kapljice, ki tečejo s slapa Peričnik v nenavadno sušnem jesenskem času. Seveda pred tem ravno prav obsije drevesa v ospredju, da ta na temni podlagi zažarijo v vseh svojih barvah. Kljub pestrosti elementov je to uravnotežen posnetek s tehničnim izzivom.

4. nagrada: Mirella Baruca - Jesenski ples v vetru

Četrtonagrajeni škljoc je Jesenski ples v vetru, ki nam ga je poslala Koprčanka Mirella Baruca.

Kako je avtorica med popoldanskim sprehodom nad utrdbo v Podpeči ujela ples listja nad drevesom, bo verjetno ostalo skrivnost, a dejstvo je, da se je za dober posnetek treba tudi potruditi. Barvit sončni zahod, ujet v drevesu, katerega listje odnaša prva burja, je kljub ločnici horizonta prepričal z dinamiko listja.

5. nagrada: Bogdan Kralj - Veliki most

Peto mesto je komisija namenila Novogoričanu Bogdanu Kralju za fotografijo z naslovom Veliki most, ki je nastala v Rakovem Škocjanu. V izboru letošnjih jesenskih škljocov je žirija pogrešala tisto, kar ta posnetek ima, to je dinamika.

Moč narave, izražena v toku vode in ujeta z ravno pravšnjo hitrostjo zaklopa, daje posnetku posebno dinamično noto. Sočasno pa so tople barve v zgornji tretjini posnetka protiutež prevladujočim hladnim tonom vode, ki dominirajo fotografiji, a vse skupaj se na koncu uravnovesi v jesenski škljoc.

6. nagrada: Debora Borko Ivaštanin - S soncem obsijana

Na šesto mesto se je uvrstil škljoc z naslovom S soncem obsijana, ki ga je avtorica Debora Borko Ivaštatin posnela v Zagorju ob Savi.

Jutro v gozdu, ko se sonce prebija skozi krošnje dreves, ob tem pa ravno pravšnja mera meglic, ki dodatno začinijo jesenski posnetek. V gozdu ni vedno lahko fotografirati, saj zaradi pestrosti dreves ni vedno tako, kot si fotografi posnetek zamislimo. Kljub prevladi sredinske svetlobe posnetek zaradi meglic in ostalih delov fotografije pritegne pogled gledalca.

Nagrade že čakajo na prevzem

Avtorje šestih škljocev, ki jih je komisija ocenila kot najboljše, že čakajo privlačne nagrade. Prvonagrajeni Dušan Gorast Miška prejme pametni telefon Samsung Galaxy S10 lite. Drugonagrajeni Matej Borjančič dobi pametno uro Amazfit BIP A1608. Tretjenagrajeni Matija Reya bo sebi in še trem osebam lahko privoščil teden dni bivanja v apartmaju v Termah Olimia. Mirello Baruca čaka četrta nagrada - pametna ura m.tk moveteck RT984, petonagrajeni Bogdan Kralj dobi trimesečno naročnino na tiskano izdajo Primorskih novic, Debora Borko Ivaštanin pa prejme polletno naročnino na digitalne Primorske novice. O prevzemu nagrad bodo vsi avtorji obveščeni.


Najbolj brano