Podeželje je drugorazredno

Zgodbe z ukinjanjem pošt, poslovalnic bank in s slabimi internetnimi povezavami si deli vse slovensko podeželje. V Idriji ne mine seja, da se svetniki ne bi ukvarjali s temi težavami. V Črnem Vrhu naj bi ukinjen bankomat plačala občina. Žal pa nikoli ne bo zbrala dovolj denarja za zagotovitev optičnih povezav, brez katerih se v teh časih šolarji ne morejo učiti na daljavo.

Godovič je ohranil bankomat, sedem kilometrov oddaljeni in večji 
Črni Vrh pa je ostal brez njega in brez pošte. Foto: Saša Dragoš
Godovič je ohranil bankomat, sedem kilometrov oddaljeni in večji Črni Vrh pa je ostal brez njega in brez pošte. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Svetniki iz vaško-hribovskih okolij so z nenehnim prekinjanjem internetnih zvez na zadnjih video sejah dodobra izkusili težave, ki jih imajo šolarji pri svojih poskusih šolanja na daljavo. Večnemu vprašanju, kdaj bo v Črni Vrh vrnjen odstranjeni bankomat, so zato pridružili še vprašanje, kaj bo občina naredila za vzpostavitev varnejših optičnih povezav.

Nezanimivo podeželje ne prinaša na dobičkov

Ko so se nenehno prekinjeni svetniki na prvi video seji soočili s težavami, ki jih imajo šolarji vsak dan, se je župan Tomaž Vencelj ravno sestal z več ponudniki komunikacijskih storitev. Izvedel je, kar je že vedel: “Nihče ni pripravljen vlagati v optiko v naših vaseh. Vodi jih izključno dobiček.” Ob ponovljenih težavah na seji minuli teden so svetniki vprašanje ponovili. “Ali je občina reagirala in državi oddala vlogo za ureditev mobilnega omrežja v okviru protikoronskih ukrepov? Sedaj je idealen čas za rešitev naših problemov,” je menil Dejan Mrak (Lista KS). “Tudi država nima denarja za gradnjo omrežja na podeželju. Prizadevali si bomo dobiti denar zanj,” je obljubil Vencelj.

Tomaž Vencelj,

župan

“Nihče ni pripravljen vlagati v optiko v naših vaseh. Vodi jih izključno dobiček.”

“Če se v Godoviču, skozi katerega že teče optični kabel za Idrijo, ne splača urediti priključkov, je zelo narobe,” je dodal Gregor Rupnik (SLS) ob rob 33 milijonom evrov dobička, ki jih je lani ustvaril Telekom. Ker je, sicer prevladujoč ponudnik optičnih storitev v kar 62,54-odstotni lasti države, bi slednja v prid podeželju lahko ukrepala tudi kot njegova lastnica.

Najkrajši konec so potegnili v Črnem Vrhu

V Godoviču vendarle imajo zanesljivega brezžičnega lokalnega ponudnika interneta. Dobro so jo odnesli tudi z ohranitvijo bankomata in selitvijo pošte na vsega nekaj sto metrov oddaljen Petrol. Res so v teh dneh povečanih spletnih nakupov vrste pred majhnimi Petrolovimi poslovalnicami oziroma pogodbenimi poštami dolge, a najhuje v občini je v Črnem Vrhu.

Metod Habe,

svetnik NSi

“To ni prav. Na Colu in v Godoviču imajo bankomat, v Črnem Vrhu, ki je z okoliškimi vasmi enkrat večji, pa ne.”

Majhen Petrol s pošto in kratkim delovnim časom imajo namreč skoraj kilometer oddaljen od vasi. Za nameček jim je Nova KBM zaradi nerentabilnosti ukinila še bankomat. “To ni prav. Na Colu in v Godoviču ga imajo, v Črnem Vrhu, ki je skupaj z okoliškimi vasmi enkrat večji, pa ne,” Metod Habe (NSi) iz seje v sejo sprašuje, kdaj jim bodo vrnili bankomat. Kakopak ob dejstvu, da so tudi tamkajšnji davkoplačevalci pomagali z več kot milijardo evrov in ukradenimi obveznicami “sanirati” Novo KBM, da je bila potem prodana za 250 milijonov evrov in je z dobički (lani skoraj 63 milijonov evrov) oziroma dividendami kupca izdatno poplačala.

Vzdrževanje bi morali plačati kar sami

Če državnih Pošte Slovenije in Telekoma drugorazrednost in stiske podeželanov ne ganejo, od lastnika Nove KBM, ameriškega sklada Apollo, tega ni mogoče pričakovati. “Ko so bankomat ukinili v Spodnji Idriji, smo bili s pogajanji uspešni in so ga ponovno vzpostavili. Za Črni Vrh nam ni uspelo. Pogovarjal sem se z več ponudniki. Rešitev je, a je draga. Bankomat so pripravljeni ponovno namestiti, a bomo morali njegovo vzdrževanje, okrog 700 evrov na mesec, plačati sami. Nekaj bomo naredili. Sočasno bo morala ukrepati tudi država, saj je ukinjanje bankomatov problem številnih vaških okolij v Sloveniji,” je menil župan Vencelj.

Ukrepati bi morala tudi država, saj je ukinjanje bankomatov problem številnih vaških okolij v Sloveniji, je prepričan Vencelj.

Izgovori bank na nerentabilnost in povečano spletno bančništvo so v starajoči se Sloveniji jalovi. Črni Vrh, ki je s povprečno starostjo prebivalcev 50,2 leti ena najstarejših vasi v Sloveniji, bankomat pogosto, zlasti pa v teh dneh, za marsikoga pomeni vprašanje preživetja.


Najbolj brano