Nadaljuje se interventna sanacija plazu v Semedeli

Na območju Ceste na Markovec v Semedeli se nadaljuje interventna sanacija zemeljskega plazu, hkrati pa pripravljajo dokumentacijo za trajnejšo sanacijo, je danes pojasnil vodja oddelka za zaščito in reševanje na koprski občini Igor Rakar. Medtem se je 16 stanovalcev, ki so jih zaradi plazenja razmočene zemljine evakuirali, že v soboto vrnilo na svoje domove.

Vse od prejšnje srede izvajajo nujna interventna dela na plazu. Do 
petka bi lahko vzpostavili takšno stanje, da bo mogoče za nekaj 
mesecev počakati na trajno sanacijo, za katero pripravljajo 
dokumentacijo. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vse od prejšnje srede izvajajo nujna interventna dela na plazu. Do petka bi lahko vzpostavili takšno stanje, da bo mogoče za nekaj mesecev počakati na trajno sanacijo, za katero pripravljajo dokumentacijo. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Izkazalo se je namreč, da ni nevarnosti, da bi plaz premaknil celotne objekte oziroma ogrozil njihovo stabilnost. Kvečjemu bi zemlja lahko kje poškodovala zidove stavb ali vdrla skozi katero od oken, je navedel Rakar.

Vse od prejšnje srede, ko so iz previdnosti iz osmih stanovanj začasno evakuirali skupno 16 stanovalcev, pa izvajajo nujna interventna dela na plazu. Vodja oddelka za zaščito in reševanje je ocenil, da bi do petka lahko vzpostavili takšno stanje, da bo mogoče za nekaj mesecev počakati na resnejše posege oziroma trajno sanacijo, za katero že pripravljajo potrebno dokumentacijo.

Nujna dela, ki še potekajo, so vezana predvsem na odstranjevanje zemljine, ki se je naslonila na nekatere stanovanjske objekte. Pri tem morajo paziti predvsem na to, da ne bi destabilizirali zemljine, sicer pa odstranjujejo tudi manjše skale, ki bi se lahko zakotalile v objekte, in nevarno drevje. V okviru trajnejših posegov pa bo potrebno sanirati celotno brežino, je še dodal Rakar.


Najbolj brano