Glasba je košček umetnosti, ki gre iz ušes takoj v srce

15-letno Zarjo Kavčič, nekdanjo učenko Glasbene šole Tolmin, spremlja glasba od ranega otroštva in ostaja njena vsakodnevna sopotnica. Je uspešna mlada pianistka, baletka in zborovska pevka, navdušujeta pa jo tudi ples in atletika.

Zarja Kavčič
Zarja Kavčič 

Zarja Kavčič izhaja iz glasbene družine, njen oče je ljubiteljski zborovodja, mama pa profesorica glasbe na tolminski glasbeni šoli. “Od malega sem se navduševala nad klavirjem, saj sem spremljala mamino in očetovo igranje in tiste črno-bele tipke so me od nekdaj vabile, da bi lahko nanje zaigrala,” je svojo odločitev za izbiro klavirja opisala Zarja. Osem let je bila njena mentorica Hermina Jakopič. “Resnično je bila najboljša učiteljica, kar si jih lahko predstavljam. Veliko me je naučila, tudi na splošno o življenju, in vedno me je skrbno in dobro pripravila za nastope. Ohranjam jo v najlepšem spominu in rada jo imam. Njena je tudi zasluga, da sem že v drugem razredu sodelovala na tekmovanju v Ravnah na Koroškem in tako okusila vso vznemirljivost tekmovanj,” je še povedala 15-letna pianistka, ki vedno znova rada poudari tudi vlogo očeta in mame, saj ostajata njena vzornika.

Simpatično in prijetno tolminsko dekle pa svoje predanosti glasbi ne izraža zgolj s klavirsko igro, zelo aktivna je namreč tudi pri drugih interesnih dejavnosti, ki so z povezane z glasbo. Baletne veščine je osem let osvajala z mentorico Veronico Martinig, zborovsko petje v otroškem zboru Barbare Kovačič in cerkvenem zboru Katarine Kovačič, dve leti je sodelovala tudi na Poletnem taboru mladih pevcev Primorske in njena želja je, da bi prepevala tudi v zboru v srednji šoli. Zaradi vseh glasbenih “obveznosti” ima sicer manj časa za šport, a je, kolikor ji čas dopušča, aktivna tudi v atletiki.

Primorski glasbeni talenti v znamenju klavirja

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Drevi ob 20. uri v oddaji Glasbeni abonma gostijo 15-letno Zarjo Kavčič, nekdanjo učenko Glasbene šole Tolmin, ki se nam predstavlja v izvedbah skladb Johanna Sebastiana Bacha (Dvoglasna invencija št. 4), Zvonimirja Cigliča (Valse triste) in Josepha Haydna (Sonata v h-molu, hob XVI/1. in 2. stavek). Posnetki so nastali 15. junija v Glasbeni šoli Tolmin.

Izvajanju in poslušanju klasične glasbe pa Zarja zelo rada dodaja tudi druge glasbene vrsti. Navdušujejo jo različne pop uspešnice, med katerimi izstopajo Wonder kanadskega pevca Shawna Mendesa, Train Wreck angleškega pevca Jamesa Arthurja, Liar kubanske kantavtorice Camile Cabello, vsakič znova pa jo očara tudi zbor Perpetuum Jazzile.

Zelo rada sprejema nove izzive in čeprav ima veliko raje osebne stike in je bila, kot številni njeni sovrstniki, “ujeta” v koronašolanje na daljavo, je prepričana, da “nas je to obdobje veliko novega naučilo in smo vsi dobili prav posebno lekcijo.”

Zarja ne nadaljuje šolanja na srednji glasbeni šoli (čeprav je tudi to poskusila, a se je iz Ljubljane kmalu vrnila domov), vendar glasba ostaja njena vsakodnevna življenjska sopotnica. Danes je dijakinja Gimnazije Tolmin in ker ima zelo rada otroke, razmišlja, da bi v prihodnosti postala učiteljica razrednega pouka.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano