Nove pisarne za ambiciozne podjetnike

Štirinajst novih pisarn, IT-prostor, restavracija, namestitveni prostori, več regijskega mreženja in mednarodnega sodelovanja, razvijanje novih sistemskih rešitev, specializirana podjetniška usposabljanja in še kaj so načrti, ki so si jih v postojnskem podjetniškem inkubatorju Perspektiva zadali za naslednje leto in naprej.

V postojnskem podjetniškem inkubatorju so v tem letu, epidemiji 
navkljub,  pripravili skoraj 30 dogodkov, tudi virtualnih.
V postojnskem podjetniškem inkubatorju so v tem letu, epidemiji navkljub, pripravili skoraj 30 dogodkov, tudi virtualnih.  

POSTOJNA > Četudi je letošnje načrte prekrižala epidemija, se v postojnskem podjetniškem inkubatorju Perspektiva pohvalijo z aktivnim delom, saj so izpeljali 27 tematskih dogodkov (tudi virtualno) z več kot 700 udeleženci, izpostavlja vodja inkubatorja Jana Nadoh Bergoč.

Inkubator raste, tudi kadrovsko

Zdaj sta v inkubatorju zaposleni dve osebi, v začetku prihodnjega leta se jima bo pridružila še ena sodelavka, vse sile pa so uperili v spodbujanje podjetnikov k ambicioznosti: “Zato razvijamo lastno strategijo delovanja in se nadejamo, da bi v petih letih postali dober podjetniški center,” dodaja Jana Nadoh Bergoč.

14

novih pisarn bo občina zagotovila v postojnskem inkubatorju v Velikem otoku.

Pri tem je pomembno, da se prilagajajo posamezniku in njegovim potrebam ter da gojijo tudi mednarodno sodelovanje, “kar uporabnikom omogoča direktno poslovno izkušnjo,” meni. Izpostavlja še, da v letu 2021 vidijo kot izziv ustvariti aktivno podjetniško skupnost, “aktivno bomo tudi pristopili k privabljanju gospodarstvenikov k sodelovanju. Da bi našli podporne poslovne rešitve za naše uporabnike, morda tudi finančne.”

Poleg tega se bo lahko Perspektiva, ki ima prostore v Velikem otoku, iz osmih selil v 14 novih pisarn v drugem nadstropju, kar jim je omogočila občina. Dobili bodo še prostor za informacijsko tehnologijo (IT) ter restavracijo, ki je pomemben del, “saj se tam v lahkotnejših druženjih lahko porodijo nove zamisli,” je prepričana Nadoh Bergočeva. Kasneje bodo obnovili še tretje nadstropje, ki bo v celoti namenjeno manjšim prenočitvenim zmogljivostim za podjetnike, ki bodo v Postojno prišli od drugod.

V program v postojnskem inkubatorju je trenutno vključenih pet podjetnikov, ki delujejo v prostorih inkubatorja, šesti se jim bo pridružil na začetku novega leta, dve podjetji se zanimata za vstop.

Predinkubacijska doba (čas, ko se podjetje pripravi na popoln zagon) je pri njih 18 mesecev: “Če podjetje v tem času ne naredi premika, je treba razmisliti, kako naprej. Na nas je, da mu nalijemo čistega vina - ga seznanimo in usmerimo, v čemer se nenehno izpopolnjujemo,” pravi vodja.

Zaradi covida-19 več izkušenj s start-upi

Ana Širca, vodja programov postojnskega inkubatorja, ob tem izpostavi: “Občutek, da si lahko pomagal podjetniku v težavah, je nekaj neprecenljivega. Svetovance imamo po celi Sloveniji.” V podjetništvu pa je treba biti pripravljen na vse, poudari: “Ravno razmere zaradi covida-19 so nas, denimo, privedle do več izkušenj za start-up podjetja, kar ni zanemarljivo, ampak zelo uporabno.”

Seveda si rasti želijo, a ne tako, da bi bili le poštni predal za nova podjetja.

Podpirajo pa podjetnike vseh branž, saj so prepričani, da je bolj pomembna strategija in potencial podjetja, kar privablja tudi potencialne vlagatelje. Lokalni podjetniki se usmerjajo v različne dejavnosti. Od malega obrtništva, IT-storitev do razvijanja zanimivih aplikacij (na primer za učenje slovenščine), inovacij, tudi na področju lesarstva.

Novost je še, kakor je napovedal Boštjan Glažar iz uprave Občine Pivka, da bodo v prihodnjem letu pridobili tudi več kot tisoč kvadratnih metrov proizvodnih prostorov, ki jih bo pivška občina uredila v nekdanjem obratu v Neverkah.


Najbolj brano