Covid se umirja, le v Sežani še ne

Število okužb s covidom-19 v Domu upokojencev Sežana je po petkovem prvem pojavu naraslo, več jih bo verjetno tudi v prihodnjih dneh. V domovih v Postojni in Ilirski Bistrici se razmere umirjajo.

V sežanskem domu upokojencev je  okuženih 53 stanovalcev. Foto: Marica Uršič Zupan
V sežanskem domu upokojencev je okuženih 53 stanovalcev. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, POSTOJNA > Po prvih pozitivnih testih na covid-19, ki so v petek pokazali sedem okuženih med stanovalci Doma upokojencev Sežana in štiri med zaposlenimi, se je včeraj številka povišala na 51 stanovalcev. “Ko se okužba pojavi, je to pričakovano. Število bo verjetno še naraslo. Pozitivnih je veliko, a tudi mnogo brez znakov. Nikogar nismo odpeljali v bolnišnico, vsi so nastanjeni v rdeči coni znotraj doma,” je povedala direktorica doma Rosana Šturm. V nekaj dneh bodo testirali vse stanovalce in zaposlene in dobili jasno sliko stanja.

Danes 20 novih okužb
Danes so potrdili še 20 novih okužb v sežanskem domu upokojencev. Trenutno je okuženih 71 od nekaj več kot 200 stanovalcev in 12 zaposlenih. "Tam zaposleni vlagajo precejšnje napore, da bi vzpostavljene rdeče cone čim bolj zaprli. Vendar imamo v Sloveniji sedaj že toliko izkušenj z boleznijo, da vemo, da je težko ustaviti okužbo, ko pride v dom," je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk. Tolikšno število okuženih so odkrili s sistematičnim testiranjem stanovalcev in zaposlenih, nekaj so jih testirali tudi še danes. Okužba je po Curkovih besedah v dom prišla z enim od zaposlenih ali pa z oskrbovancem, ki se je kot okužen vrnil iz bolnišnice, kjer so zdravili katero izmed njegovih primarnih bolezni. STA

Obiski s stekleno steno

V domovih v Ilirski Bistrici in Postojni pa se razmere umirjajo. “Pet okuženih stanovalcev je nastanjenih v rdeči coni v Domu na Vidmu, 14 na enem oddelku znotraj doma, odsotni so trije zaposleni,” je povzela direktorica ilirskobistriškega doma Jasmina Tomažič.

Lažje so zadihali tudi v Domu upokojencev Postojni, kjer so ponedeljkovi izidi 33 testov pokazali šest pozitivnih. “Razmere se izboljšujejo in upamo, da se bo v prihodnjih desetih dneh stanje povsem umirilo. Vrnili so se tudi zaposleni, ki so bili odsotni, tako da tudi s kadrom nimamo več tako hudih težav,” pravi direktorica Alenka Curk. V teh dneh bodo v domu začeli organizirati obiske, svojci bodo lahko stanovalce videli skozi steklo in se z njimi pogovarjali po telefonu.

Tudi v Domu na Krasu, kjer so prejšnji teden spet zabeležili okužbo, so to, kot kaže, uspeli omejiti. Okuženi so štirje stanovalci iz ene enote, ki so zdaj v rdeči coni znotraj doma.

Okužbe v domovih vplivale na incidenco

Val okužb, ki je domove za starejše v primorsko-notranjski regiji zajel v minulih treh tednih, je zelo vplival na 14-dnevno pojavnost, ki je merilo za sproščanje ukrepov. Regija je tako ostala “zaprta”. “To ne pomeni, da se ljudje ne držijo ukrepov. A v naših krajih imamo veliko domov za starejše in okužbe v njih so nam dale takšno incidenco. Zdaj se razmere v domovih izboljšujejo,” je opozoril Sandi Curk, poveljnik štaba civilne zaščite za Notranjsko.


Najbolj brano