Pri slovenski osamosvojitvi so pomagali tudi Slovenci po svetu

Razstavo Pot v samostojnost bodo dopolnili z eksponati Slovencev po svetu, ki so prispevali k utrditvi osamosvojitve Slovenije, sta se dogovorila ministrica Helena Jaklitsch in direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu  Helena Jaklitsch 
skupaj je z direktorjem PVZ Jankom Boštjančičem obiskala tudi 
spomenik, posvečen Dnevu prej.    Foto: PVZ Pivka
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch skupaj je z direktorjem PVZ Jankom Boštjančičem obiskala tudi spomenik, posvečen Dnevu prej.  Foto: PVZ Pivka

PIVKA > Konec prejšnjega tedna je ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch obiskala Park vojaške zgodovine v Pivki. Poleg ogleda delovanja Parka se je ministrica z direktorjem Parka Jankom Boštjančičem pogovarjala tudi o možnostih sodelovanja med obema institucijama.

Ministrica se je sprehodila skozi nekatere od zbirk, še posebej jo je zanimala razstava, posvečena osamosvojitvi Slovenije, naslovljena Pot v samostojnost, ki jo trenutno dopolnjujejo z novimi eksponati.

“Z ministrico sva govorila o tem, kako vključiti v razstavo prispevek naših rojakov po svetu k osamosvojitvi. To je pogosto pozabljen in spregledan del naše osamosvojitve,” je povedal Boštjančič. In pojasnil: “K osamosvojitvi so prispevali mnogi naši rojaki po svetu, v Argentini, Zda, Kanadi, Avstraliji in v zamejstvu. Pomembno so vplivali na oblikovanje ideje o samostojnosti, z raznimi apeli in drugače so sodelovali pri obveščanju v času osamosvajanja, po koncu osamosvojitvene vojne pa so ključno prispevali k mednarodnemu priznanju naše države.”

Kot zanimivost je omenil slovensko zastavo, ki so jo Slovenci v Kanadi v 40 kosih ročno sešili ter z njo opozarjali odgovorne na utrjevanje osamosvojitve Slovenije.


Najbolj brano