Janša: zaradi “mojstrov arbitraže” smo odvisni od dobre volje sosed

Italija in Hrvaška sta Slovenijo k pogovorom o njunih načrtih za razglasitev gospodarskih con v Jadranu povabili zaradi svoje “dobre volje” in “našega ugleda”, odgovarja Janez Janša poslancem opozicije, ki mu med drugim očitajo, da uničuje ugled Slovenije.

Premier Janez Janša je možnost izgube dostopa na odprto morje 
zavrnil kot neumnost, glede ekonomskih con pa prst uperil v 
Cerarjevo in Šarčevo vlado. Foto: STA
Premier Janez Janša je možnost izgube dostopa na odprto morje zavrnil kot neumnost, glede ekonomskih con pa prst uperil v Cerarjevo in Šarčevo vlado. Foto: STA

LJUBLJANA > Italija in Hrvaška imata pravico do razglasitve izključno gospodarske cone v Jadranu, Slovenijo pa sta povabili na pogovor zaradi “našega ugleda,” je danes v odgovorih na poslanska vprašanja dejal premier Janez Janša.

Nas Hrvatje in Italijani izigravajo?

S tem je odgovoril Luki Mescu (Levica), ki je Janši očital slabo spopadanje z epidemijo covida-19 in uničevanje slovenske zunanje politike. “V EU ste nas postavili v neko neslavno družbo Orbana in Kaczynskega. Doma nas Hrvatje in Italijani izigravajo, da bomo očitno lahko izgubili dostop na odprto morje,” je Mesec med drugim očital Janši.

Ta je možnost izgube dostopa na odprto morje zavrnil kot neumnost, glede ekonomskih con pa prst uperil v Cerarjevo in Šarčevo vlado, ki sta Slovenijo vodili med in po objavi arbitražne odločbe.

Leta 2005 - v prvem mandatu Janševe vlade - je Slovenija kot odgovor na Hrvaško enostransko potezo razglasila zaščitno ekološko cono, je dejal premier. “Potem so prišli mojstri arbitraže. In arbitražna razsodba, v kateri piše, da Slovenija nima pravice do razglasitve ekonomske ali kakršnekoli cone v mednarodnih vodah.” Slovenske vlade so nato to odločbo enostransko vpeljale v slovenski pravni red in posledično preklicale odločitev iz leta 2005, je dal vedeti Janša.

Vprašanje minimalne plače je še na mizah

Iz Janševega odgovora Janiju Predniku (SD) o ustreznosti socialnega dialoga in usklajevanj s prizadetimi skupinami pri pripravi protikoronski paketov pomoči, pa je javnost izvedela, kaj se trenutno dogaja s predlogi gospodarstva za zamrznitev minimalne plače. Vlada je za zdaj umaknila predlog o zamrzniti iz sedmega protikoronskega zakona, morebitno zadovoljstvo sindikatov pa je še preuranjeno. Dialog o tem vprašanju znotraj ekonomsko-socialnega sveta še poteka, je povedal Janša: “Vlada bo skušala slediti oziroma bo z veseljem sledila predlogu rešitve, če bo ta usklajena. Tako, da ta tema je še odprta.”

Vlada po premierjevih zagotovilih ne zanemarja socialnega dialoga niti v času, ko je potrebno hitro ukrepanje. Ne more pa uresničiti vseh pričakovanj: “To, da vse zahteve ali pa predlogi socialni partnerjev niso vedno upoštevani, ne pomeni, da ni socialnega dialoga. Velikokrat je teh predlogov ogromno in so protislovni med sabo.”

Nič o Kellnerju

Na vprašanje, ki mu ga je zastavila Maša Kociper, pa Janša v bistvu ni odgovoril. Poslanko SAB, ki je v ospredje postavila odnos vlade in njenega predsednika do medijev, je zanimalo, zakaj se je želel Janša sestati s Petrom Kellnerjem, češkim poslovnežem in novim lastnikom Pro Plusa, pod okriljem katerega delujeta POP TV in Kanal A. Spraševala ga je, ali sta se sestala in o čem sta se pogovarjala.

Vest, da je češki bogataš na Janševo pobudo prišel na sestanek v Slovenijo, je razširil portal Necenzurirano.si. To je sprožilo ugibanja, da si želi Janša podrediti uradniško politiko največje komercialne televizije, njenemu novemu lastniku pa morda v zameno omogočili vstop v lastništvo katerega od državnih podjetij.

Janša je v povezavi z njegovim domnevnim sestankom s Kellnerjem povedal le, da zapisov portalov, ki nimajo nobene reklame in delujejo z denarjem neznanega izvora, niti ne bere biti ne komentira.


Najbolj brano