Za vlogerje in lovce

Lovec ali vloger? Že v pradavnini je človek bil najprej lovec, danes na srečo veliki večini ljudi tega ni treba početi. A ne bomo se prerekali o pomenu lova, da ne bo še bolj toplo, kot je letos zimsko vreme. Za današnje bralne minute je poskrbel Fujifilm, saj izdeluje naprave tako za vlogerje kot lovce.

Digitalni fotoaparat Fujifilm X-S10 je opremljen z vsem, kar 
potrebujejo vlogerji. Foto: Leo Caharija
Digitalni fotoaparat Fujifilm X-S10 je opremljen z vsem, kar potrebujejo vlogerji. Foto: Leo Caharija

Konec leta je in kuhanček z začimbami bi prišel prav, a kaj, ko si ga moramo zaradi vladnega odloka pripraviti sami doma. Drugače pa je v svetu elektronskih naprav, tam je skoraj vsaka novotarija začinjena.

Odlično barvno tonsko ravnovesje (Foto: Leo Caharija)

Model, ki si zasluži mesto v fotografski torbi

Fujiflm, denimo, letos kar ne preneha s presenečenji. Eno takšnih je Fujifilm X-S10, digitalni fotoaparat, s katerim prebijajo led do novih ljubiteljev te znamke. In ta novinec kot nalašč nosi oznako “S”, kar bi lahko v angleščini pomenilo spice - začimba. Vsekakor je to model, ki si zasluži mesto v fotografski torbi.

Aparat ima APS-C tipalo četrte generacije X trans BSI CMOS s 26 milijoni pik za zajem slike. Premore nov hiter autofokus s 425 točkami za fazno detekcijo ter petosno IBIS stabilizacijo tipala za umiritev slike do kar pet zaslonk, snemanje v 4K s 30 posnetki na sekundo ali v polni ločljivosti do kar 240 posnetkov na sekundo za zelo gladko snemanje upočasnjenega videa. Poleg IBIS (Internal Body Image Stablilization) stabilizacije je tu še DIS, digitalna stabilizacija, ki jo seveda lahko vklopite po vaši izbiri in video posnetek še izdatno umirite. Prednosti IBIS umirjanja so zelo vidne pri snemanju iz rok ali fotografiranju z daljšim časom od zahtevanega.

Fujifilm je z vrtljivim LCD zaslonom in ergonomsko oblikovanim ročajem poslal jasno sporočilo, komu je X-S10 namenjen - vlogerjem in ljubiteljem videa. Poleg običajnih fotografskih zmogljivosti od osem do 30 posnetkov na sekundo ponuja funkciji F-log in Zebra, ter priključek za slušalke in mikrofon - torej elemente, ki so v svetu videa nepogrešljivi. Aparat je obdržal nekatere značilnosti serije T - super kompaktnost in visoko kakovost slike tudi v slabi svetlobi. Sliko lahko izostri v skoraj popolnem mraku. Lahko bi rekli, da so vse novitete kar božično zapakirane v telo aparata X-S10, dostopne pa so za 999 evrov, toliko namreč stane telo tega japonskega lovca na vlogerje.

Fujijev daljnogled Techno-Stabi odlično blaži tresljaje tudi pri 16-kratni povečavi. (Foto: Leo Caharija)

Daljnogled z nesramno ostro sliko

Za celoletno opazovanje živali ali drugih motivov brez tresljajev pa so se potrudili v Fujijevem optičnem oddelku, kjer izdelujejo daljnoglede. Njihova serija Techno-Stabi naravnost preseneča. Ko sem nazadnje preizkušal konkurenčne stabilizirane daljnoglede, je to bila naporna izkušnja za oči, ob kateri vas mimogrede obide tudi slabost. Izkušnja z modelom Techno-Stabi s 16-kratno povečavo je bila drugačna.

Da lahko daljnogled umiri sliko, ki jo gledamo skozi njegovo prizmo, potrebuje elektronski žiroskop. Vsi Fujijevi modeli serije Techno-Stabi to počnejo izvrstno. Blažitev tresljajev je tako do tri stopinje vertikalno in horizontalno, poleg tega pa je še neslišna. Sistem stabilizatorja zagotavlja stabilno vidno polje na kopnem, morju ali v zraku. Majhno elektronsko napravo v sredici daljnogleda napaja litijeva baterija, z njo daljnogled deluje neprekinjeno do 12 ur. Ob zaznavi neuporabe se sistem blaženja tresljajev po desetih minutah samodejno izklopi. Daljnogled je vodoodporen na dež in na pljuske, ni pa vodotesen pod vodo.

S 16-kratno povečavo in 28 mm premerom ima ta daljnogled res nesramno ostro in visoko kontrastno sliko. V primerjavi z drugimi daljnogledi ponuja vrhunski prenos svetlobe in delovanje tudi pri šibki svetlobi. Pri vsem naštetem pa tehta le 510 gramov. Pripomniti je treba še, da je opazovanje z daljnogledom mogoče tudi, če je sistem stabilizacije izklopljen, a roko boste morali imeti “kot v mavcu”, da vas tresljaji 16-kratne povečave ne bodo zmotili. Cena 749 evrov, kolikor stane tale vrhunski optični izdelek, je zagotovo manj boleča kot roka v mavcu.


Najbolj brano