Širitev bertoške vpadnice predvidoma čez dve leti

V Darsu napovedujejo, da bi lahko z gradbenimi deli za razširitev bertoške vpadnice v štiripasovnico začeli predvidoma čez dve leti. Trajala bodo dobro leto dni.

Bertoške vpadnice kljub prvotnim napovedim še niso začeli širiti v 
štiripasovnico. 

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Bertoške vpadnice kljub prvotnim napovedim še niso začeli širiti v štiripasovnico.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Pred dvema letoma je CPK po aneksu k dogovoru, ki so ga podpisale koprska občina, Dars, ministrstvo za infrastrukturo in direkcija za infrastrukturo, interventno preplastil cesto.

Vse globlje udarne jame in posedki močno obremenjene ceste, ki jo uporabljajo tako tovornjaki na poti v Luko Koper, kakor tudi vozniki iz okoliških krajev, so namreč ogrožali prometno varnost na tem območju. Takrat so pojasnili, da gre za začasno rešitev do širitve v štiripasovnico, kar naj bi se zgodilo predvidoma januarja leta 2019, a se je gradnja premaknila v leto 2022.

Koliko vozil po bertoški vpadnici?

Po podatkih izpred dveh let bertoško vpadnico v povprečju prevozi 16.500 vozil na dan, od tega 2800 težkih tovornih vozil. Leta 2030 naj bi se ta številka povzpela že do 27.000 vozil na dan, od tega bo 5200 težkih vozil, torej 19 odstotkov.

V Darsu pojasnjujejo, da morajo biti do začetka gradnje izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo del kot vzdrževalnih del v javno korist, za katera ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja, potrjena mora biti investicijska dokumentacija in sklenjena pogodba z izvajalcem del.

Izdelava projektne dokumentacije za izvedbo je v sklepni fazi. V Darsu pravijo, da projektne rešitve predvidevajo tudi vzpostavitev sistema za elektronsko cestninjenje tovornih vozil. “Po izdelavi in potrditvi investicijske dokumentacije, to bo predvidoma v začetku prihodnjega leta, bomo začeli s postopki za pripravo javnega naročila za gradnjo,” pojasnjuje Marjan Koler iz Darsa.

Koprska občina je v skladu z dogovorom izdelala projektno dokumentacijo, za kar je v proračunu zagotovila približno 100.000 evrov. Delitev stroškov izvedbe pa bo opredeljena v okviru sofinancerskega sporazuma med Darsom in koprsko občino.

V Darsu trenutno razpolagajo z ocenjeno vrednostjo gradbenih del iz idejne zasnove, ki znaša 9,4 milijona evrov. Vrednost celotne naložbe bo opredeljena v investicijski dokumentaciji, ki jo bo naročila občina in za katero je trenutno v pripravi naročilo.


Najbolj brano