“Lock down” okoljske inšpekcije

Štiri leta je potrebovala inšpektorica za okolje in naravo, da je ukrepala po prijavi okoljske organizacije Alpe Adria Green (AAG) in vaške skupnosti Laže o prekomernih izpustih prahu in hrupa iz kamnoloma Laže pri Senožečah. Prijavitelji so se počutili, kot da zaman trkajo na vrata te, za varovanje narave in zdravega življenjskega okolja državljanov pomembne institucije. Čutiti je bilo, kot bi bila zaprta, v “lock downu”. Po štirih letih zimskega spanca pa je sledil - v pičlih petih dneh opravljen pregled delovanja kamnoloma (pozor!) v pisarni lastnika in enainpol stranski sklep, da inšpektorica, kakopak, kršitev uredb o mejnih vrednostih izpustov, ni ugotovila.

Vsekakor je to njeno legitimno mnenje, na katerega se bodo AAG in krajani pritožili, saj dvomijo, ali je inšpektorica res preučila vsa, z ugotovitvami pristojnih institucij podkrepljena dejstva o prekomernih emisijah kamnoloma. Predvsem pa ne morejo mimo razočaranja, da si je vzela štiri leta časa, medtem pa kamnolom resno ogroža njihovo zdravje. Pravzaprav je za predsednika AAG Vojka Bernarda beseda razočaranje premila, vehementno namreč izjavlja, da inšpektorske službe ne delujejo, kot je potrebno, saj inšpektorji vrstni red prijav obravnavajo, kot jim slučajno pridejo pod roke ali glede na trenutno politično konstelacijo v državi in občini.

Država naj določi taka pravila inšpektorjem, ki bodo državljane varovala, ne pa izpostavljala nevarnostim za zdravje.

V primeru kamnoloma Laže bi mu utegnili dati prav, inšpektorica namreč v sklepnem zapisu ni nikjer omenila, da je poročilo izvajalca meritev izpustov hrupa dejansko neveljavno, saj je na okoljskem ministrstvu in Slovenski akreditaciji v preverjanju, kamor ga je poslal Arso, ki je v njem ugotovil številne nepravilnosti, zaradi katerih je izvajalcu celo napovedal odvzem licence. Ne, inšpektorica se je mirno oprla tudi na to “neveljavno” poročilo in tudi na njegovi osnovi zapisala ugotovitev. Bernard pravi, da inšpektorji pač ravnajo po svoji vesti ... Tudi ko odločajo o prioritetah obravnav.

A ker sta, kot kaže, od te vesti odvisna narava in zdravje ljudi, bi morala država določiti taka pravila za inšpektorje in tako zakonodajo, ki bi državljane varovala pred potencialnimi nevarnostmi za njihovo zdravje, ne pa jih tem nevarnostim zaradi predolgih postopkov izpostavljala. Ter seveda ustrezen nadzor nad upoštevanjem teh pravil. Le tako bi si zaslužila naziv pravna država.


Preberite še


Najbolj brano