Torkovo večerno in nočno neurje je najbolj prizadelo koprsko občino

Torkovo večerno in nočno neurje je najbolj prizadelo koprsko občino, v kateri so gasilci opravili 50 od 65 nočnih intervencij v Istri. Najhuje je bilo na Cesti na Markovec 33, kjer so morali iz bloka zaradi plazenja brežine evakuirati 16 stanovalcev iz osmih stanovanj. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste stanovalce, ki začasnega prebivališča nimajo, je koprska občina nastanila v hotelu.

Družina Atlija je morala svojo “potopljeno”  hišo (v ozadju) začasno 
zamenjati za avtodom. Foto: Nataša Hlaj
Družina Atlija je morala svojo “potopljeno” hišo (v ozadju) začasno zamenjati za avtodom. Foto: Nataša Hlaj

ISTRA > Prav območju za bloki na Cesti na Markovec preti največja nevarnost, saj razmočena zemljina še naprej plazi, drevesa in vejevje so poškodovali in razbili nekaj oken, zato so morali policisti in gasilci nemudoma ukrepati.

“Vsi stanovalci so na varnem, plazenje spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo, h kateri bo občina pristopila takoj, ko bo možno,” napoveduje vodja oddelka za zaščito in reševanje v koprski občini Igor Rakar. Včeraj so poskrbeli za najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu, območje pa so zaščitili pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno.

Baraže zavarovale središče Pirana in Izole

V zgodnjih jutranjih urah morje, k sreči, ni zalilo ne Pirana ne Izole, kot so napovedovali hidrologi Agencije RS za okolje. Takrat sploh ni prestopilo obale (v Piranu je bilo 30 centimetrov pod robom), se je pa razlilo v torek popoldne med 13. in 18. uro in takrat so v obeh mestih protipoplavne baraže preprečile, da bi zalilo bližnje objekte. V Izoli so jih postavili na treh mestih na Velikem trgu in Sončnem nabrežju v skupni dolžini 70 metrov. Včeraj dopoldne so jih že pospravili, piranske hrani Okolje Piran, izolske Prostovoljno gasilsko društvo (PGD), sta nam zaupala poveljnik PGD Piran Peter Ventin in predsednik PGD Izola Matija Morato.

Najhuje je bilo na Cesti na Markovec, kjer so morali iz enega od blokov zaradi plazenja brežine celo evakuirati 16 stanovalcev. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Voda je brizgala iz fug med ploščicami

Hudo je bilo tudi v Šalari, kjer je bilo ogroženih vsaj 50 vrstnih hiš. “Gasilci so v Šalari preusmerjali odtekanje vode z nasipi in vrečami peska; večina njihovih intervencij se je nanašala prav na preusmerjanje in prečrpavanje vode,” je poudaril vodja izmene Gasilske brigade Koper Boštjan Majcen.

65 intervencij so v noči na sredo opravili v Istri.

150 gasilcev je bilo na terenu. 20 plazov se je sprožilo.

Največ težav so imeli na Vanganelski cesti, kjer se je vsa voda stekala v tamkajšnjo najnižjo točko. “Začelo se je kmalu po 21.30. Voda je začela pritekati, nato pa je kar butnila in nam zalila stanovanje. Voda je brizgala iz fug med ploščicami, iz parketa, od vsepovsod je prihajala. Najhuje je bilo med 23. in 1. uro, nato pa je po 4. uri počasi začela odtekati,” se spominja Katarina Božič.

Katarina Božič iz Šalare kaže, do kod je segala voda, ki jim je poplavila stanovanje. (foto: Nataša Hlaj)

Ko so slišali za napovedi, so ob vrata namestili polivinil, deske in vse skupaj obložili z vrečami peska, a ni pomagalo prav nič. Voda je našla svojo pot. Božičeva pravi, da imajo kar nekaj škode, pohištvo je premočeno, parket je popolnoma uničen. “V desetih letih je prvič, da smo doživeli kaj takega,” pravi.

Kalvarija družine na Ankaranski bonifiki

Tudi cesta Koper-Ankaran čez Srmin je bila poplavljena in zaprta za promet. Na tem območju pa smo lahko znova spremljali kalvarijo družine Atlija-Riosa, ki se na Srminu ukvarja s proizvodnjo betonskih izdelkov in ji ob vsakem večjem deževju poplavi dom. Včeraj je voda segala pol metra visoko in se je ustavila tik pod okni.

Zakonca pravita, da jima prav nihče noče pomagati. “Obrnili smo se na občino Ankaran, a so gluhi za naše težave. Nihče ne pride niti blizu. Hudo sem bolna in zdaj morava z možem zasilno bivati v avtodomu. Res sva v brezupnem položaju,” je potožila Svetlana Atlija-Riosa.

V ankaranski občini pojasnjujejo, da je situacija zapletena, da jo tudi rešujejo, a nam bodo na konkretna vprašanja lahko odgovorili šele danes.

Na terenu je bilo 150 gasilcev

Skupno število gasilskih intervencij do včeraj do 12. ure je naraslo na več kot 90. V tem času je bilo na terenu 150 gasilcev: 30 iz koprske gasilske brigade in 120 članov 15 istrskih prostovoljnih gasilskih društev, aktivirali so tudi pripadnike civilne zaščite.

“Tokrat je bil na udaru Koper. V piranski občini je bila bolj kot v nedeljo poplavljena Sečoveljska dolina, plima v Piranu in Izoli ni povzročila neposredne škode, vendar je posredno onemogočala odtekanje velikih količin padavinske vode, ki so se nabrale v meteornem omrežju. Podobno se je dogajalo tudi v Kopru; ko se je dvignila gladina morja, je bila na isti višini kot bližnja območja in parkirišča, zato meteorna voda ni mogla odtekati,” je včeraj dopoldne povzel dogajanje vodja koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Rok Kamenšek.

Tudi čez dan so potekale številne intervencije, na terenu so bile še vedno vse dežurne službe. “Sanirajo plazove, odmašujejo prepuste, prečrpavajo vodo iz objektov in prepolne meteorne kanalizacije, dela bodo zagotovo imeli še kakšen dan ali dva,” je bil nazoren Kamenšek. Zatem bodo nadaljevali s preventivnimi aktivnostmi. “Ocenili bomo opremljenost in usklajenost vseh ekip, ki se odzovejo v izrednih razmerah: gasilcev, komunalnih delavcev, pripadnikov civilne zaščite, CPK (Cestno podjetje Koper) in Darsa.”

Šest potopljenih čolnov v mandraču Badaševica

Hud naliv, plima in močan tok Badaševice sta povzročila precej nevšečnosti tudi v mandraču v Semedeli. Aljoša Švab iz Marjetice Koper, ki upravlja to občinsko pristanišče, pojasnjuje, da so našteli šest potopljenih plovil. Eno je tok odnesel na odprto morje in je nasedlo na novem nasipu v Žusterni, eno je obtičalo sredi zaliva, druga so potopljena v mandraču. “Ko se bo vreme ustalilo, bomo lastnikom plovil pomagali pri dvigu iz morja,” napoveduje Švab.

Včeraj so nekateri lastniki tamkaj privezanih plovil hiteli z odstranjevanjem vode iz čolnov. “Priskočil sem na pomoč starejšima lastnikoma plovil, ki sama tega ne bi mogla narediti. Hitimo, da ne nastane še več škode,” pravi Valter Vivoda.

Včeraj so v mandraču Badaševica hiteli z odstranjevanjem vode iz privezanih plovil, saj jim je grozilo, da se bodo potopili. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Zaradi plazov začasno neprevozne ceste

Do včeraj do 12. ure se je sprožilo 20 plazov. Začasno je bila na enem delu neprevozna stara Šmarska cesta, kjer so delavci družbe CPK včeraj odstranjevali posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje. Za promet so bile delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan-Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti za Paštoran in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa so povzročali težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer so upravljalci nanose sproti odstranjevali.

Po Majcnovih navedbah so izredni dogodki, ki so se v Istri vrstili vse od nedelje popoldne, skupaj terjali več kot 150 intervencij. V noči na sredo so jih poklicali tudi hrvaški kolegi in jih prosili, če bi šli preverit, ali je ogroženo življenje starejše gospe, ki živi na hrvaški strani Dragonje. V koprski gasilski brigadi so aktivirali svoje potapljače, ki pa so ocenili, da razmere okrog dveh zjutraj niso bile tako hude in da bi z reševanjem prej ogrozili sebe in njo.

Tokrat pod vodo tudi Aerodrom Portorož

Predsednik KS Sečovlje Denis Fakin je potrdil Kamenškove besede, da je Sečoveljsko dolino poplavilo bolj kot v nedeljo, tudi letališče. “Še do poldneva je bila dolina vsa pod vodo, podobno kot pred desetimi leti, le da voda tokrat ni povzročila toliko škode na hišah, ampak bolj na njivah in cestnih bankinah. Do poplav pride, ker odvodni kanali niso ustrezno očiščeni, čistiti bi jih morali v smeri od morja proti kopnem, in ker jih je premalo,” je bil kritičen.

Strunjančani so imeli tokrat srečo. Čeprav so bili pripravljeni na najhujše in jim je občinska civilna zaščita priskrbela nove vreče peska, gasilci pa so jim posodili agregat s črpalko za črpanje padavinske vode, jim ga ni bilo treba uporabiti. Vse te priprave je vodil njihov profesionalni gasilec Željko Banič, ki so ga na pobudo občine imenovali za prvega človeka civilne zaščite KS Strunjan. Vsaj tako je pojasnil Ginafranco Giassi iz sveta KS, ki je še dodal, da bodo morali čim prej očistiti kanale, ki so se znova zamašili. Še danes naj bi si jih ogledali in pripravili načrt.


Najbolj brano