Počila je glavna cev proti Kozini

Naselja v občini Hrpelje-Kozina, ki dobivajo vodo iz brestoviškega oziroma Kraškega vodovoda, jo morajo zaradi okvare in motnosti prekuhavati.

Tako so delavci včeraj popravljali počeno cev pri Rodiku. Foto: Helena Race
Tako so delavci včeraj popravljali počeno cev pri Rodiku. Foto: Helena Race

RODIK > V noči na četrtek je počila glavna napajalna cev med Rodikom in Kozino. “Na števcu, ki meri iztok iz vodarne, se je pretok močno povečal. To sproži alarm. Delavci so šli že ponoči na teren in poiskali mesto puščanja. Počila je cev pri avtobusni postaji v Rodiku,” je povedal direktor Kraškega vodovoda Primož Turšič. Gre za cev s premerom 315 milimetrov, po kateri teče pitna voda od Rodika na Kozino in v še 14 drugih naselij v hrpeljsko-kozinski občini.

Ker je povečan pretok v cevi dvignil usedline, je voda postala motna in potrebno jo je preventivno prekuhavati. Ni pa v vodo vdrla nobena nevarna snov. Prekuhavanje je potrebno v naseljih Kozina, Hrpelje, Krvavi Potok, Mihele, Nasirec, Vrhpolje, Tublje, Rožice, Materija, Bač pri Materiji, Skadanščina, Markovščina, Gradišče pri Materiji, Ritomeče in Obrov. Na pitno vodo v Rodiku, kjer je cev počila, pa okvara ne vpliva, saj se omrežje prej razcepi in vas dobiva vodo neposredno iz vodarne.

Kljub temu, da je počila glavna napajalna cev, kraji niso bili brez vode, ker so bili vodohrani polni, delavci pa so včeraj popoldne poškodovani kos cevi že zamenjali.


Najbolj brano