Prednosti električnega avtomobila

Daleč so časi konjev, vozov in tudi daljših potovanj z vlaki. Avto je ena najbolj revolucionarnih stvari, ki se je zgodila človeški civilizaciji. In tudi pri avtomobilih se dogajajo evolucije in revolucije. Elektrika je vsekakor nova prihodnost, pri tem pa se velja vprašati, zakaj je tako.

Med bolj vročimi električarji na trgu je tudi Hyundaieva kona 
electric. S 64 kWh baterijo omogoča več kot 400 kilometrov vožnje 
brez postanka. Osnovna cena ni majhna, a pri zniževanju te 
pomaga država, ki ponuja 6000 evrov subvencije.  Foto: Peter Pirkovič
Med bolj vročimi električarji na trgu je tudi Hyundaieva kona electric. S 64 kWh baterijo omogoča več kot 400 kilometrov vožnje brez postanka. Osnovna cena ni majhna, a pri zniževanju te pomaga država, ki ponuja 6000 evrov subvencije.  Foto: Peter Pirkovič

Motorji z notranjim izgorevanjem so silno komplicirana tehnična rešitev, saj gre za eksplozije miniaturnih bombic tisoč in večkrat na minuto v zaprtem prostoru, ki poganjajo vrteče se dele. Pri tem velik del energije, ki izhaja iz pogonskega goriva, naj bo to bencin ali dizel, gre v okolico kot toplota.

Na drugi strani je elektromotor, ki poganja sodobna električna vozila, precej enostavna kreacija, praktično sestavljena iz dveh glavnih delov in nekaj podpornih sistemov. Ena od lastnosti elektromotorja je, da ima zvezni navor motorja in zato ne potrebuje menjalnika. Zato je tak pogonski sklop neprimerno enostavnejši in cenejši za vzdrževanje. Tudi izkoristek je pri elektromotorju kar 80-odstoten, medtem ko motorji z notranjim izgorevanjem dosegajo vsega 25 odstotkov, ostalo pa se, kot rečeno, izgubi.

V povprečju je cena kilometra električnega avtomobila od tri do štirikrat cenejša od kilometra. prevoženega na bencin.

Lahko jih polnimo tudi na domači vtičnici

Električna vozila lahko razdelimo na tri kategorije: hibride, čistokrvna električna vozila in vozila na gorivne celice. Slednje poganja elektrika, ki nastaja pri spajanju vodika in kisika, nas pa bolj zanimajo tisti, ki jih poganja elektrika, shranjena v baterijah.

Pri hibridih je elektro sklop v pomoč običajnemu bencinskemu motorju, kjer se baterija polni z močjo bencinskega motorja ali pri zaviranju koles in potem ta elektriko vrača elektromotorju kot pomoč bencinskemu za manjšo porabo. Ena glavnih hib vozil z motorji na notranje izgorevanje je energija, ki jo ima vozeči se avto in gre v okolico kot toplota pri zaviranju, medtem ko jo hibridi in električni avtomobili spreminjajo v elektriko in hranijo v baterije v posebnem generatorju v zavorah.

Čistokrvni električni avti pa imajo le električni pogon in veliko baterijo, ki omogoča doseg z enim polnjenjem do nekaj sto kilometrov. Če je potrebno, ko se rezervoar bencinskega avta izprazni, zaviti na bencinsko črpalko, lahko električne avtomobile polnimo tudi doma.

Iz domače vtičnice s posebnim konverterjem običajno čez noč napolnimo dovolj baterije, da lahko naslednji dan opravimo vse potrebne poti kot je pot v službo, trgovino ali po drugih opravkih. S posebnimi dodatki se lahko hitrost polnjenja zviša, čas pa skrajša na vsega nekaj ur, kar je odvisno od moči polnilnice. Te je moč najti tudi na poti na bencinskih črpalkah ali drugih urbanih središčih. Za več sto kilometrov je tako mogoče napolniti baterijo že v dobri uri in pol.

Vožnja je cenejša, a veliko bolj načrtovana

Na strani elektrike je seveda tudi cena. Medtem ko porabo pri bencinskih in dizelskih motorjih merimo v litrih, jo pri električnih vozilih v kilovat urah na sto kilometrov. Tu je fizika iz osnovne šole precej enostavna za preračunavanje. Če povprečno električno vozilo porabi okoli 18 kWh za sto kilometrov, za to iz domače vtičnice odteče 18 kWh v eni uri ali v šestih urah, če je avto priključen na trikilovatno polnjenje.

V praksi nas seveda zanima cena in ta je takšna - v povprečju je cena kilometra električnega avtomobila od tri do štirikrat cenejša od kilometra, prevoženega na bencin. In še nekaj o ekologiji. Električni avtomobili nimajo izpušne cevi, saj pri delovanju ne prihaja do izgorevanja in nastanka plinov. Tako je, ko gledamo prevoženi kilometer same vožnje, električni avto stoodstotno čisto vozilo. Na koncu velja omeniti, da pri nakupu takšnega avtomobila izdatno pomaga tudi država s subvencijo.


Najbolj brano