Obalne galerije še brez direktorja

Kadrovska imenovanja, ki jih je danes občinskemu svetu predlagal župan Đenio Zadković, niso bila uspešna. Obalnih galerij Piran ne bo vodila Mara Ambrožič Verderber in Obalnega tehnološkega sklada ne Niko Gamulin, saj nista dobila podpore občinskih svetnikov.

Mara Ambrožič Verderber
Mara Ambrožič Verderber  

PIRAN > Zlasti predlagano imenovanje Mare Ambrožič Verderber za direktorico Obalnih galerij Piran je sprožilo val negodovanja. Dobila je namreč negativno mnenje občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ni je podprl niti svet zavoda Obalnih galerij Piran, in vendar sta njen strokovni življenjepis in poslovne izkušnje prepričala župana Đenia Zadkovića, da se na to ni oziral in jo je svetnikom vseeno predlagal v imenovanje. Zaman.

Kaj z mnenjem sveta zavoda?

Nasprotovanje so brž pokazali občinski svetniki SD in GZOP. Marko Juriševič (SD) je najprej izpostavil izbirni postopek in poudaril, da Mara Ambrožič Verderber nima podpore sveta zavoda Obalnih galerij Piran. Svet zavoda je, pravi Juriševič, podprl Dušanko Đukić za vodjo Obalnih galerij Piran. Zaposlena je v tem javnem zavodu, obenem pa je bila v preteklosti tudi vidna članica stranke SD.

Kot pravi Juriševič, ki ima v rokah tovrstne papirje, je Đukićevo podprl tudi svet delavcev Obalnih galerij Piran, zato je domala zgrožen, da župan občinskim svetnikom ni predlagal imenovanje Đukićeve na direktorsko mesto.

S predlogom, da bi občinski svetniki sprejeli dodatni sklep in Dušanki Đukić omogočili predstavitev pred svetniki, nakar bi ti o njej še glasovali, Juriševič ni bil uspešen, saj so možnost takšnega “preširokega” delovanja občinskega svetnika zavrnile občinske pravne službe.

Stroka, politika in župan

Marko Juriševič je obnovil tudi zgodbo z izborom direktorja Avditorija Portorož, kjer je svet zavoda Avditorija med štirimi, ki so se uvrstili v drugi krog pogovorov, podprl dva kandidata, medtem ko sta župana in komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja nekoliko bolj prepričala druga dva kandidata. Ker sta si bili mnenji tako različni, je župan razpis razveljavil in bo zavod po prenehanju mandata Dragice Petrovič po vsej verjetnosti vodil vršilec dolžnosti. No, svetniki SD in GZOP mu očitajo, da je oba postopka vodil nestrokovno, netransparentno in nedemokratično. Milica Maslo Bezer (Desus), tudi predsednica sveta zavoda Obalnih galerij Piran, je občinske svetnike spomnila, da župan ima pravico, da sam odloča, koga občinskim svetnikom predlaga v imenovanje, čeprav je pričakovala, da bo upošteval mnenje sveta zavoda. Odločno je zavrnila glasna namigovanja, da želi postati direktorica Obalnih galerij ali vršilka dolžnosti, ter dodala: “V občinskem svetu vam ni treba delati predstave za volilce.”

Robert Fakin (Naš kraj) meni, da se župan znova obnaša kot slon v trgovini s porcelanom, da je “povozil” mnenji komisije za mandatna vprašanja ter sveta zavoda in upa, da to ne bo postal običaj. “Samo s to današnjo sejo ima občina okoli 15.000 evrov stroškov. V teh časih bi morali drugače delati z denarjem,” je Fakin opozoril na stroške, ki nastajajo zaradi izplačil sejnin - v Piranu so bile v zadnjih dveh tednih dve izredni seji in ena redna, ki pa je bila prekinjena. Kljub skrbi za občinsko blagajno pa se sejnini ni odpovedal prav nihče od občinskih svetnikov.

Niko Gamulin

Obalni tehnološki sklad prav tako ostaja brez prokurista. Do letošnjega poletja, ko mu je potekel mandat, ga je vodil Denis Fakin (zdaj SD, prej SMC), svetniki pa so zavrnili razvojne vizije, ki jih je predstavil Niko Gamulin, doktor znanosti in med drugim raziskovalec na fakulteti za računalništvo in informatiko. Želel je prispevati k razvoju kraja, izboljšati wi-fi sistem, videl je načine, kako podpreti podjetništvo, nameraval je pridobiti denar za digitalizacijo ...


Najbolj brano