Bia Separations, Incom in Tik med zlatimi

Gospodarska zbornica Slovenije je v okviru Dneva inovativnosti včeraj že 18. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Med enajstimi prejemniki zlatih priznanj so kar tri severnoprimorske družbe, ajdovska Bia Separations in Incom ter kobariški Tik.

Matej Penca (tretji z leve) in Petra Borovinšek (druga z desne) z 
zlatima priznanjema za Bia Separations in TIK. Med enajstimi 
zlatimi inovatorji je tudi ajdovski Incom. Foto: GZS
Matej Penca (tretji z leve) in Petra Borovinšek (druga z desne) z zlatima priznanjema za Bia Separations in TIK. Med enajstimi zlatimi inovatorji je tudi ajdovski Incom. Foto: GZS

SLOVENIJA > “Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro in malih podjetij,” je povedal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Za priznanja na nacionalni ravni se je v letošnjem letu, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida 19, potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije, izbranih na podlagi 221 inovacij, ki so kandidirale na regionalnih razpisih.

Kot je izpostavila direktorica severnoprimorske gospodarske zbornice Nevenka Volk Rožič, so kar trije od štirih prejemnikov zlatih priznanj za inovativnost na regijski ravni letos prejeli tudi nacionalno zlato, kar se še ni zgodilo. “Na to smo nadvse ponosni. To je dokaz, da se lahko inovacije, ki prihajajo iz naše regije, merijo z ostalimi iz vse Slovenije in še več,” je še pojasnila.

221

inovacij je bilo letos prijavljenih na regionalnih razpisih

Nagrajenci iz regije večja podjetja

Tri podjetja iz regije, ki so prejela zlato priznanje GZS za inovacije, sicer ne sodijo med mikro in mala podjetja, temveč gre za večje sisteme in zaposlovalce z dolgoletno tradicijo. Ajdovsko podjetje Bia Separations je najvišje slovensko priznanje za inovativne dosežke prejelo za inovacijo procesa čiščenja genskega zdravila Zolgesma za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo tipa 2.

“V razvoju metod čiščenja zdravil smo prepoznali perspektivno tržno nišo. Od leta 1998 do 2018 smo polovico vseh prihodkov od prodaje namenili razvoju tega področja,” je povedal prokurist Matej Penca, ki je v imenu podjetja prevzel nagrado. “S potrditvijo uporabe genske terapije soustvarjamo veliko revolucijo na področju farmacije. Motorjev razvoja pa ne ustavljamo. V svoje vrste bomo v prihodnjih letih vabili sto novih zaposlenih. Veliko je še življenj, ki jih želimo ohraniti,” pa je povedal direktor podjetja Aleš Štrancar.

Kljub epidemiji poslujejo dobro

V kobariškem TIK-u so zlato priznanje prejeli za urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko greencath. “Veseli nas, da je tudi slovenska javnost prepoznala inovativnost TIK-a in potrdila naše dolgoletno uspešno delo na področju raziskav, razvoja in uvajanja novih tehnologij z lastnimi rešitvami v proizvodnji medicinskih pripomočkov,“ je povedala direktorica Petra Borovinšek.

Poudarila je, da gre za priznanje vsem zaposlenim. S to inovacijo si želijo v TIK-u predvsem povečati prepoznavnost na evropskem trgu, kjer postajajo eden pomembnejših proizvajalcev. Kljub epidemiji bodo po ocenah presegli letošnji plan poslovanja in realizirali za pet odstotkov več prihodkov kot lani.

Ajdovski Incom, največji proizvajalec sladoleda v Sloveniji, si je zlato priznanje prislužil s sladoledom Leone rose cone v obliki vrtnice. Poleg zlatih je bilo podeljenih še 24 srebrnih, in pet bronastih priznanj, dve posebni priznanji za mlado podjetje, posebno priznanje za inovacijski izziv in najboljša inovacija leta po izboru javnosti.


Najbolj brano