Za prometno varnost in prevoznost cest

V koprski občini nadaljujejo z izvedbo manjših infrastrukturnih projektov v zaledju. Gre predvsem za številne naložbe, s katerimi bo občina poskrbela za prometno varnost, boljšo prevoznost cest in urejeno okolico.

 V minulih dneh so začeli obnavljati vozišče na dotrajanem odseku ceste, ki iz Boninov pelje proti 
Pradam. Foto: MOK
V minulih dneh so začeli obnavljati vozišče na dotrajanem odseku ceste, ki iz Boninov pelje proti Pradam. Foto: MOK

KOPER > V minulih dneh so začeli obnavljati vozišče na dotrajanem odseku ceste, ki iz Boninov pelje proti Pradam. Naložbo bo občina izpeljala fazno, v celoti jo bodo sklenili čez dve leti. Delavci podjetja ISBE bodo v prvi fazi sanirali 220 metrov dolg odsek od razcepa za Cerej proti Pradam, za to bo občina namenila 97.000 evrov. Na tem delu bodo cestišče razširili, odstranili njen zgornji ustroj in jo v celoti asfaltirali. V drugi fazi bo občina temeljito obnovila še preostali del cestišča do mostička.

Obnovili bodo cesto skozi dolino Dragonje

Začeli so tudi obnavljati cesto skozi dolino Dragonje, v okviru katere bodo delavci preplastili 1,2 kilometra dolg odsek ceste od meje z občino Piran proti Župančičem. Vrednost naložbe je 95.000 evrov, v prihodnjih letih bo občina zagotovila dodaten denar za obnovo preostalega dela ceste skozi dolino. V Čežarjih bodo asfaltirali približno 300 metrov dolg odsek ceste Na izvir, ki vodi proti Rižani. Gre za naložbo, ki je vredna 15.000 evrov, in jo je tamkajšnja krajevna skupnost izpostavila kot prednostno. Na Mejni poti v Žusterni delavci podjetja Asfalti plus sanirajo dotrajano vozišče v dolžini 190 metrov. Koprska občina bo za to zagotovila 12.500 evrov.

Občina bo za naložbo, v kateri bo sanirala spodnji del ceste Bošamarin–Grinjan, ob tem pa poskrbela še za odvodnjavanje, namenila približno 13.000 evrov. Cesto bodo preplastili še v Vanganelu pri topolu, ocenjena vrednost je 17.000 evrov, od katerih bo 10.000 evrov prispevala tamkajšnja krajevna skupnost.

V Šmarjah urejajo območje ob zadružnem domu

Dela potekajo tudi na cesti med Hrastovljami in Dolom, kjer bodo za sanacijo vozišča in postavitev betonskih bankin poskrbeli delavci Komusa. Gre za prvo fazo ureditve ceste na tem območju, ki bo občino stala 38.785,35 evra. Hkrati se je začela sanacija 150 metrov dolgega odseka Šmarske ceste, za katero bo občina namenila približno 17.000 evrov.

V Rakitovcu bo občina uredila javno cesto do čistilne naprave, sanirala številne manjše poškodbe na podpornih zidovih in postavila varnostne ograje. Vrednost naložbe je približno 80.000 evrov.

Poleg naložb v cestno infrastrukturo bodo poskrbeli še za nekatere druge projekte. V Šmarjah so že začeli prvo fazo celostne ureditve območja ob zadružnem domu, v okviru katere bodo uredili nov ekološki otok. V drugi fazi bodo na pobudo tamkajšnje krajevne skupnosti preuredili staro transformatorsko postajo, uredili parkirišče, za izvedbo pa bodo namenili 40.000 evrov.

Občina bo z 11.500 evrov vredno naložbo poskrbela tudi za varnost pešcev na Markovcu, saj bo pod Kvedrovo ulico ter med Gozdno potjo in Potjo v gaj sanirala dotrajana stopnišča.


Najbolj brano