Eni lažje, drugi težje, a geslo je - sodelovanje

V nasprotju z Istro, ki je strnjeno in geografsko zaokroženo območje s štirimi občinami, je tesno povezovanje na severnem Primorskem zaradi velikosti, raznolikosti in števila občin (13) bolj zahtevno. V okviru sveta regije župani iščejo stične točke in regijske projekte, nekatere bolj, druge manj uspešno. A v Cerknem si, denimo, ne razbijajo glav z razvojnimi zagatami Mirencev, Vipavci pa ne za projekte v Kobaridu. Kar je seveda povsem razumljivo.

Zadnje volitve so do neke mere premešale karte tudi na političnem prizorišču regije. Nekateri stari mački so se morali posloviti (Princes, Maffi, Kavčič ...), skoraj polovica županov je novih. Medtem ko v občinah, kjer so se obdržali na poziciji, župani bolj ali manj nadaljujejo zastavljeno delo (recimo v Brdih, Šempetru-Vrtojbi, Bovcu, Tolminu, Mirnu-Kostanjevici, Ajdovščini ...), so novinci morali šele vzpostaviti nova razmerja in prioritete. Kako jim uspeva na polovici mandata, je stvar politične spretnosti, a tudi okoliščin. Nasproti županu Idrije Tomažu Venclju, denimo, ne stoji zid nasprotovanja opozicije, prav tako vipavski kolega Goran Kodelja z zelo udobno večino laže uresničuje obljube, tudi novogoriški prvi mož Klemen Miklavič si je, denimo, z oblikovanjem koalicije zagotovil podporo ključnim projektom. Težje delo imajo cerkljanski župan Gašper Uršič, ki mu je opozicija že večkrat postavila (pre)visoke ovire, renški Tarik Žigon, ki prav tako težko krmari med številnimi interesi, ali kanalska županja Tina Gerbec, ki sicer ima mir v občinskem svetu, se pa mora spoprijemati z onesnaženjem pitne vode in naraščajočimi protesti, povezanimi s sosežigom, onesnaženostjo zraka in pitno vodo.

Vsak župan mora reševati zagate in uresničevati obljube v svoji občini, saj račune polaga svojim občanom, a je dolgoročno pomembno, o koliko in katerih skupnih točkah se uspejo poenotiti. Soča je, denimo element, ki je občine že povezala, podobno se dogaja z Vipavo, župane sta poenotili pobuda Rešimo Goriško in delitev denarja kohezije v zahodni regiji. Opaziti je večje težnje k povezovanju Nove Gorice in Ajdovščine, ne le pri turizmu, skupna akcija je ohranila ŠC Hit v javni lasti, sklenjen je dogovor o projektih za denar iz koronapaketa EU. Prav preseganje ozkih plotov namreč tako razpršena regija najbolj krvavo potrebuje. Zato bi moralo tudi Goričana zanimati, recimo, kaj se dogaja v Idriji ali Vipavi. In obratno.


Preberite še


Najbolj brano