Za otrokove pravice

Diritti e Storti je projekt o otrokovih pravicah, ki je nastal v Trstu leta 2019 ob tridesetletnici Newyorške konvencije (CRC Convention on the Rights of the Child), ki je prvič poudarila, da so otroci osebe s specifičnimi pravicami oziroma niso le “last” staršev, ki odločajo zanje, kot tudi niso le neka srednja kategorija bodočih odraslih “v nastajanju”.

Nikla Petruška Panizon in Patrizia Jurinčič v vlogi porednih malih 
klovnov v predstavi SSG Mala šola za klovne, ki bo pod okriljem 
projekta Diritti e Storti na (spletnem) sporedu 5. decembra.  Foto: Luca Quaia
Nikla Petruška Panizon in Patrizia Jurinčič v vlogi porednih malih klovnov v predstavi SSG Mala šola za klovne, ki bo pod okriljem projekta Diritti e Storti na (spletnem) sporedu 5. decembra.  Foto: Luca Quaia

Otroci imajo do 18. leta pravico do izobraževanja, igre, razvoja in rasti v polnem dostojanstvu. Svetovni dan otrokovih pravic je 20. november in je tudi dan, ko se je v Trstu začela druga izvedba omenjene pobude, namenjene otrokom, odraslim, učiteljem in staršem. Pri pobudi sodelujejo med drugimi več tržaških gledališč ter Narodna in študijska knjižnica.

Slovensko stalno gledališče bo (na spletni povezavi) sodelovalo s predstavo Mala šola za klovne, na sporedu v soboto, 5. decembra, ob 17. uri. Zabavna predstava režiserke Renate Vidič po besedilu Friedricha Karla Waechterja je posebno primerna v tem kontekstu, saj je zaradi poudarka na mimiki pisana na kožo večjezičnemu občinstvu malih gledalcev. Obenem sta njena glavna tema in okvir dogajanja dobra šola, kar je tudi zelo aktualna tema v času, ko se mora šola prilagajati spreminjajočim se razmeram.

V šoli za klovne so učenci posebno živahni in ustvarjalni, disciplina pa jim je nekoliko tuja. Zato ima profesor, Doktor Pamet, zelo zahtevno nalogo, da preusmeri njihovo igrivost v tirnice, ki jih bodo lahko vodile do uspešno opravljenega zaključnega izpita. Klovne je težko uniformirati, zato besedilo preizprašuje meje med domišljijo, igrivostjo, ustvarjalnostjo, odprtostjo, čistostjo, energičnostjo na eni strani in redom, disciplino, strogostjo na drugi.

Člani mreže društev in organizacij (med katerimi je tudi Unicef), ki so nosilci tega projekta, so za letošnjo izvedbo sestavili spletni program, ki bo do 20. decembra dostopen na facebook strani DirittieStorti. Otrokom bodo na voljo branja iz otroških zbirk knjižnic, ki so trenutno zaprte za uporabnike, skupinska razstava, delavnice za razvoj čustvene inteligence, gledališke predstave, pesniška srečanja, odraslim pa predavanja na temo zasvojenosti, vključevanja, drugačnosti, motivacijskih metod, ekološke ozaveščenosti pri najmlajših, migracijskih tokov.


Preberite še


Najbolj brano