Tudi z božjo roko med nesmrtne

Diego Maradona je večkrat plesal po robu, a novica o njegovi smrti je danes vseeno odjeknila in pretresla ne le športni svet. Za mnoge najboljši nogometaš vseh časov je konec oktobra dopolnil 60 let, že načet in slabega zdravja. Urgentno je bil hospitaliziran in uspešno operiran zaradi strdka v možganih, a opešano srce ni zdržalo še enega napada.

V 61. letu starosti je umrl eden najboljših nogometnih igralcev 
vseh časov Diego Maradona. (Foto: Vinod Divakaran)
V 61. letu starosti je umrl eden najboljših nogometnih igralcev vseh časov Diego Maradona. (Foto: Vinod Divakaran) 

BUENOS AIRES > Argentina in Neapelj. To sta ne nujno v tem vrstnem redu prvi nogometni asociaciji na Diega Armanda Maradono. Težko je reči, kje je bil v drugi polovici 80-ih let bolj priljubljen. V domovini, a tudi v mestu pod Vezuvom so ga še za časa življenja častili kot boga. Nogometno nesmrtnost je dosegel že, ko je bil na vrhuncu svoje športne poti, v drugi polovici 80. let. V čem je bila veličina 165 centimetrov visokega nogometaša, ki ni rušil strelskih rekordov ali nizal moštvenih lovorik?

Diego Armando Maradona na vrhuncu svoje brilijantne kariere ni zavzel le nogometnega igrišča, ampak svet. (Foto: Profimedia)

Solze sreče

“Maradona je sam dobival tekme, tudi če ni bil obkrožen z vrhunskimi soigralci. Zato je zame najboljši nogometaš 20. stoletja,” se je Maradoni v telefonskem pogovoru za PN poklonil zamejski nogometni trener Edy Reja, ki je pred dobrima dvema desetletjema vodil tudi Napoli. Ko se je Maradona že po zaključku nogometne poti v sezoni 1997/98 za priložnostno revialno tekmo spet vrnil v središče Kampanje, ga je pričakal sila čustven sprejem. Kot pravi Reja, ni manjkalo solz sreče med privrženci, a tudi igralci Napolija.

Diego Maradona decembra lani (foto: Profimedia)

Nogomet je v Južni Ameriki več kot šport. Je magija in religija, ki jo je s čarovnijami na igrišču poosebljal Maradona. V romantičnih in idealističnih predstavah sveta je bila najpomembnejša postranska stvar na svetu tudi sredstvo boja revnih proti bogatim. Tudi Maradono je nogometna žoga popeljala iz siromašnega otroštva, ki ga je z družino preživljal v Buenos Airesu. Napoli pa je predstavljal klub z nerazvitega juga Italije, ki meša štrene vzvišenim in premožnim severnjakom. Tako so veličastno proslavili zgodovinski prvi naslov državnega prvaka leta 1987. Obeležili so ga goli in podaje znamenite številke 10, ki je v polnem sijaju zablestela že leto prej v reprezentančnem dresu.

Nogometna nasprotja

Argentino je Maradona popeljal do naslova svetovnega prvaka v svojem slogu, ki je bil kontroverzen ne le na igrišču. V kolektivnem nogometnem spominu je ostala zapisana četrtfinalna tekma z Anglijo. Zaradi falklandske vojne je presegala gole nogometne okvirje. Neizbrisen pečat pa ji je vtisnil Maradona z zadetkoma, ki sta šla v anale. Prvi velja za najbolj spornega. Argentinski as ga je dosegel z božjo roko, kot je imenoval potezo, s katero je pretental angleškega vratarja in še posebej sodnike. Drugi ima status najlepšega v zgodovini svetovnih prvenstev, potem ko je Maradona preigral pol angleške reprezentance.

Ni veliko manjkalo pa bi štiri leta kasneje z Argentino ostal na svetovnem prestolu. Prizorišče polfinalne tekme z gostiteljico Italijo je bil Neapelj, ki je le kakšen mesec prej slavil svoj drugi naslov italijanskega prvaka z Maradono v glavni vlogi. Mesto in stadion sta bila razdvojena. Navijala sta za svojo reprezentanco, a tudi za Maradono, ki se je z Argentino po streljanju enajstmetrovk naposled prebil do finala. Športna pot je nato tudi zaradi kokainskih afer in povezav z italijanskim podzemljem ubrala padajočo krivuljo, čeprav je Maradona do konca kazal prebliske svoje nogometne genialnosti.

Tudi sicer so Maradono še naprej spremljala življenjska nasprotja, ki so se kazala v različnih vrstah odvisnosti, političnih prebliskih in tudi trenerskih pustolovščinah. “Škoda, ker bi lahko bil s svojim bogatim nogometnim znanjem pravi vzornik mlajšim nogometnim rodovom,” je povedal Reja. “Upam, da bova nekoč igrala skupaj na nebu,” pa se ga je na družbenih omrežjih spomnil Pele, ki je le teden dni pred Maradono praznoval okrogli jubilej, 80 let. Morda pa bosta Brazilec in Argentinec tam zgoraj nadaljevala tudi razpravo, kdo je bil najboljši nogometaš vseh časov.


Najbolj brano