Pol milijona evrov v skladu za pomoč

Ukrepi, ki preprečujejo širjenje novega koronavirusa, tudi v piranski občini puščajo za seboj posledice, ki jih čutijo tako posamezniki kot podjetniki. Poleg že sprejetih občinskih ukrepov nastaja tudi sklad za pomoč, težak 500.000 evrov.

S skladi in izredno pomočjo bodo pomagali posameznikom in 
podjetnikom.  Foto: Gregor Mezgec
S skladi in izredno pomočjo bodo pomagali posameznikom in podjetnikom.  Foto: Gregor Mezgec

PIRAN > V piranski občini dopolnjujejo seznam ukrepov, s katerimi pomagajo omiliti posledice ukrepov zoper širjenje novega koronavirusa.

Izredna denarna pomoč

Na predlog stranke SD in ob podpori občinskih svetnikov bodo poslej na voljo tudi izredna denarna pomoč, topli obroki za občanke in občane v višini petih evrov ter začasne namestitvene zmogljivosti, nepovratna sredstva iz občinskega proračuna ter vzpostavitev sklada za občane, težkega 300.000 evrov, ter sklad za podjetnike, ki bo imel 200.000 evrov. Denar za sklad bodo vzeli iz občinskega proračuna.

300.000

evrov bo na voljo v skladu za občane

200.000

evrov pa bo v skladu za podjetnike

Izredna denarna pomoč znaša 500 evrov za posameznika oziroma 800 evrov za posameznika, ki preživlja mladoletnega otroka in skupaj s tem otrokom živi v skupnem gospodinjstvu. Podjetniški sklad pa bo namenjen subvencioniranju najemnin poslovnih prostorov, spodbujanju samozaposlovanja, ohranjanja in odpiranja novih delovnih mest, in subvencioniranju fiksnih stroškov podjetij.

Topli obroki za učence in dijake

Novi ukrepi pomoči se pridružujejo dosedanjim, saj v občini že zagotavljajo nujno varstvo otrok, nujni obrok občanom, v sodelovanju s piranskim centrom za socialno delo in Rdečim križem pa pomagajo občanom, ki sami ne morejo poskrbeti za hrano in nujne potrebščine.

Za zagotovitev enakih pogojev izobraževanja na daljavo so nabavili še 62 računalnikov za učence, vrednih 24.000 evrov, in zagotovili tople obroke za učence in dijake, ki se šolajo na daljavo. Priprava 164 toplih obrokov je organizirana v vseh štirih šolah na območju občine Piran, od 10. novembra šole zagotavljajo tople obroke tudi za dijake srednjih šol.

Zamrl ni niti projekt brezplačne vožnje za starejše občane v okviru storitve Prostofer, nadaljuje se razkuževanje javnih površin, kupuje oprema, kot so maske in razkužila.

Ves čas je aktivna Civilna zaščita, nazadnje je s prostovoljci iz Gasilske zveze Piran pomagala Centru za starejše občane v Luciji pri vzpostavljanju rdeče cone, kjer so zagotovili izolacijske pogoje z dodatnimi ležišči za starostnike.


Najbolj brano