NIJZ: Okužbe se najbolj širijo na delovnih mestih

V NIJZ pripravljajo analizo, s katero bi identificirali vire okužb z novim koronavurisom. Porast okužb je zabeležen v vseh regijah z izjemo osrednjeslovenske in gorenjske. Starostna struktura okuženih kaže, da gre za delovno populacijo, okužbe pa so tudi med starejšimi občani. Aktivne okužbe v domovih starejših so sicer v zadnjih petih dneh stabilne, je na današnji tiskovni konferenci o razmerah glede bolezni covid-19 povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš 
Jager Foto: Sta
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager Foto: Sta

LJUBLJANA > Glede vprašanja, kje je najverjetneje prišlo do prenosa okužbe, je Nuška Čakš Jager povedala, da je točno lokacijo zelo težko dokončno določiti, vendar pa kaže, da se je denimo v obdobju med 16. in 22. novembrom največ okužb preneslo na delovnem mestu. Zelo velik je tudi delež tistih, ki ne vedo povedati, kje bi lahko bil vir okužbe. Okužbe se širijo tudi znotraj družine in skupnega gospodinjstva ter na zasebnih druženjih, je pokazala anketa.

Epidemiologi pogosto dobijo tudi odgovor okuženih, da se zavedajo, da se higienski ukrepi ne izvajajo, kot bi se morali, denimo glede pravilne nošenje mask. Tudi malice v službi so lahko vir okužbe, saj se ljudje takrat sprostijo in morda pozabijo na upoštevanje distance in ustrezne higiene. Izjemno pomembno je tudi prezračevanje delovnih prostorov, poudarja Čakš Jagrova. Prav tako naj bolni ne hodijo delat, niti tisti, ki so visoko rizični stiki. Delo od doma naj poteka, kjer delovni proces to dovoljuje, pravi.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je bo vlada pripravila izhodno strategijo, ki bo temeljila na a načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku drugega. vala. Epidemiološke razmere sicer še ne vlivajo optimizma.

Skokovit porast sprejemov covidnih bolnikov v mariborskem UKC

Predstojnik UKC Maribor Gregor Prosen je povedal, da so v zadnjem vikendu sprejeli ogromno število covidnih bolnikov, in sicer 218. Tak skok števila jih je presenetil. Ne ve, čemu točno bi lahko pripisal porast sprejemov v bolnišnico, morda gre za povezavo z martinovanjem, ki je bilo deset dni prej. Državljane je pozval k striktnemu upoštevanju predpisov. V njihovi bolnišnici je namreč velika večina naporov namenjena skrbi za covidne bolnike, obenem so tudi številni drugi bolniki, ki jih je treba prav tako sočasno zdraviti.

Državna sekretarka Mateja Ribič je povedala, da je v drugem valu epidemije ozdravelo 1867 stanovalcev DSO, 580 pa jih je umrlo. Ministrstvo za zdravje bo v najkrajšem možnem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše.


Najbolj brano