Ko bo velika, bo učila trobento in tudi igrala

Enajstletna Valentina Dujc iz Zavrhka pri Vremskem Britofu je učenka šestega razreda Osnovne šole Divača in tam obiskuje tudi podružnico Glasbene šole Sežana.

 Trobentačica Valentina Dujc je marca blestela  na državnem tekmovanju Temsig v Ormožu.  Foto: arhiv Glasbbene šole Sežana
Trobentačica Valentina Dujc je marca blestela na državnem tekmovanju Temsig v Ormožu.  Foto: arhiv Glasbbene šole Sežana

Spomladi se je Valentina Dujc s svojo trobento prvič udeležila državnega tekmovanja Temsig in v 1.a kategoriji (za najmlajše trobilce) med 45 udeleženci zmagala. Presenetila je s čistim, odločnim, močnim tonom in brezhibnimi, a muzikalnimi interpretacijami.

Igra z lahkoto in neizmernim veseljem. Zato upa, da bo trobento nekoč študirala in potem seveda tudi učila ta, zanjo najlepši instrument.

Drevi tekmovalni program in tudi orkester

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo 11-letna trobentačica Valentina Dujc s svojim tekmovalnim programom, ki ga je junija ob klavirski spremljavi Jane Zupančič zaigrala v našem studiu, ob tem pa tudi povedala nekaj besed o sebi. Z eno skladbo pa se bo oglasil tudi Pihalni orkester Divača, ki ga vodi Mitja Tavčar.

Spomladi, ko se je iz Ormoža vrnila z zlato plaketo in prvo nagrado, je bila še petošolka podružnične šole Vreme. Trobento pa se uči v Divači, že peto leto. “Ta instrument sem izbrala, ker je lepo videti in ima lep, pa tudi dovolj glasen ton,” pove Valentina, ki trobento pozna že od malega, saj nanjo igra tudi njen oče.

Kmalu pa je spoznala, da ni ravno mačji kašelj izvabiti ton iz nje. Najprej je morala vaditi vibriranje z ustnicami, potem je te vibracije prenesla na ustnik, ko pa je ustnik nataknila še na trobento, je lahko iz nje izvabila prvi ton.

Sledili so prvi nastopi in zdaj še tekmovanje. Nanj se je pripravljala s številnimi nastopi na drugih šolah, kjer se je urila v premagovanju treme. Čeprav mora posvetiti vaji trobente vsaj uro na dan, ji šola ne povzroča težav; ob obveznih predmetih rada tudi riše in veliko bere. Ampak najbolj jo veseli trobenta, saj jo lahko igra tudi v orkestru ali kakšnem bendu. Zato že zdaj razmišlja, da bi šla študirat trobento in da bi ob učenju tudi veliko igrala. Trenutno je članica Pihalnega orkestra Divača. V njem igrata tudi njena sestra flavtistka in oče trobentač. Dvakrat tedensko imajo vaje, ki jih trenutno zelo pogreša, kakor tudi nastope, ki letos kar po vrsti odpadajo. Zato ji manjkajo tudi tiste urice, ki jih je ob vaji za orkester večkrat preživljala v družbi sestre ali očeta ali kar obeh. Včasih zaigra tudi na kakšni zabavi, kadar tam igra njen atek. In če si zaželi še sama zaigrati, si kar sposodi njegovo trobento in zaigra ...

Nekdaj je bila deklica na trobenti prava redkost, danes pa je po besedah njenega učitelja, prof. Petra Pačnika, kar nekaj deklet, ki so celo uspešnejša od fantov. “Načeloma velja, da bi po fizikalnih zakonih morali bolje igrati fantje, ki so močnejši. A so se dekleta izkazala tudi na večjih trobilih, kot sta rog ali bariton. Seveda pa je to odvisno od posameznikove fizionomije, značaja, bistrosti in še česa.” Tudi tehnika igranja, ki je v današnji dobi zelo napredovala, pri dekletih morda nadomesti fizično moč, kakršno poznamo pri fantih, pojasnjuje Pačnik: “Najbolj pa je odločilno to, da dekleta prej dozorijo, postanejo bolj marljiva in imajo zrelejši odnos do dela. Zato želja po uspehu pri njih nastopi prej. Kasneje se to izravna, ko dekleta malce zastanejo zaradi materinskih dolžnosti. V splošnem pa mislim, da smo vsi enakovredni: kolikor si priden, toliko pridelaš. In takšen je potem uspeh.”

Pravi, da je Valentina Dujc že ob vstopu v glasbeno šolo pokazala veliko prednost pred ostalimi: “Posluh, marljivost in želja po odličnosti so pri njej visoko nad povprečjem. Takih otrok ne dobimo v razred vsako leto, morda pride eden na tri ali pet ali še več let ...”

Zato lahko že zdaj verjamemo, da bo ob tako jasno začrtanih ciljih, močni volji in vztrajnosti še zelo mlada, a odločna Valentina Dujc, ki ve, kaj hoče, zagotovo nekoč uresničila svoje sanje.

LEA HEDŽET, Radio Koper


Najbolj brano