Kitajsko podjetje Sinopharm zaprosilo za odobritev cepiva proti novemu koronavirusu

Kitajsko farmacevtsko podjetje China National Biotec Group (CNBG) je kot prvo na Kitajskem zaprosilo za odobritev cepiva proti novemu koronavirusu za množično cepljenje v tej državi, je danes za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua potrdil direktor matične družbe Sinopharm.

PEKING > V nasprotju z zahodnimi proizvajalci cepiv doslej Sinopharm ni objavil podatkov o učinkovitosti cepiva proti novemu koronavirusu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V okviru sheme cepljenja v nujnih primerih so na Kitajskem doslej cepili že skoraj milijon ljudi, so prejšnji teden sporočili iz Sinopharma. Kot so dodali, ni nobenih poročil o hujših stranskih učinkih, so pa nekaterih sodelujoči v programu cepljenja razvili blage simptome.

Kitajski državni mediji že več tednov poročajo o shemah cepljenja za nekatere skupine prebivalstva, na primer vojaškega osebja in zdravstvenih delavcev, pa tudi diplomatov in zaposlenih v državnih podjetjih. Te skupine prebivalstva cepijo s cepivi, ki še niso zaključila kliničnih preizkušanj in še nimajo uradne odobritve.

Kitajska si zelo prizadeva za razvoj lastnega cepiva proti novemu koronavirusu, ki se je prvič pojavil prav v tej državi konec lanskega leta. Razvija štiri cepiva, ki naj bi bila sedaj v zadnji fazi testiranja.

Številna testiranja potekajo v tujini, saj je Kitajski uspelo znotraj meja svoje države virus večinoma spraviti pod nadzor. Družba Sinopharm tako testira dve cepivi v Združenih arabskih emiratih, Bahrajnu, Egiptu, Jordaniji, Peruju in Argentini.

Sinopharm je prejšnji teden zatrdil, da “glede vseh vidikov razvoja cepiva vodi v svetu”, čeprav ni objavil kliničnih dokazov o učinkovitosti zdravila.


Najbolj brano