Francija bo odmerila digitalni davek za letošnje leto

Francija bo spletnim tehnološkim velikanom že za letošnje leto odmerila novi digitalni davek, je danes sporočilo finančno ministrstvo v Parizu. ZDA so sicer v preteklosti svarile, da bi v tem primeru lahko uvedle nove carine na francoske izdelke.

 Foto: STA
Foto: STA

PARIZ > “Podjetja, ki jih bo novi davek zadeval, so bila obveščena,” je francoska tiskovna agencija AFP povzela navedbe francoskega finančnega ministrstva. Davek bo zlasti udaril velika ameriška tehnološka podjetja, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple. ZDA zato trdijo, da je davek neupravičeno usmerjen zlasti proti ameriškim podjetjem.

Poteza Pariza bi lahko znova razplamtela dolgoročni spor o tem, kako naj bi ameriška tehnološka multinacionalna podjetja plačala pravične davke v državah, kjer delujejo in ustvarjajo prihodke. Evropska zakonodaja jim omogoča, da vse svoje prihodke iz EU prijavijo v eni sami državi članici; večinoma se odločajo za države z nizkimi davki, kot sta Irska in Nizozemska.

Francija je lani napovedala lastni digitalni davek, in sicer bi podjetjem zaračunala tri odstotke od dobička, ustvarjenega s spletno prodajo v imenu tretje strani, z digitalnim oglaševanjem in prodajo podatkov o uporabnikih. Po grožnjah ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je nato Pariz z uvedbo davka odločil počakati, dokler se nadaljuje iskanje globalne rešitve v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Napredek v tem forumu je sicer izredno počasen. OECD je oktobra javno povedala, da letos dogovora o novih globalnih standardih še ne bo, zlasti zaradi nasprotovanja ZDA.

Trump sicer Franciji grozi z uvedbo 25-odstotnih carin na 1,3 milijarde evrov vrednega izvoza francoskih produktov, vključno s kozmetiko in ročnimi torbicami, če bi davek uvedla enostransko. Vprašanje pa je, ali jih bo resnično uvedel tik preden bo moral po porazu na predsedniških volitvah zapustiti Belo hišo. Novoizvoljeni predsednik Joe Biden naj bi bil na drugi strani precej večji zagovornik multilateralizma.


Najbolj brano