V novi številki Primorskih novic preberite

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je zaradi nesprejemljivega komuniciranja z novinarkami Primorskih novic v postopku izključitve iz stranke SD. Izključitev je nadzornemu odboru SD predlagal Mladi forum SD, ki ga vodi Luka Goršek. “Prišli smo do točke, ko bodo morale politične stranke take ljudi izločati iz svojih vrst,” pravi Goršek.

Zaradi nedostojnega komuniciranja z novinarkami bistriškemu  
županu Emilu Rojcu grozi izključitev iz stranke SD. Foto: Leo Caharija
Zaradi nedostojnega komuniciranja z novinarkami bistriškemu županu Emilu Rojcu grozi izključitev iz stranke SD. Foto: Leo Caharija

“Veliko govorimo o smrti, premalo o ozdravelih”

“Odzivnost je bila izjemno hitra, zato hvala regijskemu in občinskemu štabu, hvala domačinom v Slavini za vse ure, ki so jih prostovoljno preživeli v stavbi in jo zelo na hitro preuredili,” je po današnjem ogledu rdeče cone v Kulturnem domu Slavina dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Ob robu obiska smo mu zastavili še nekaj aktualnih vprašanj o razmerah v domovih starejših, ki ostajajo glavno žarišče okužb in posledično tudi smrti. “

Kratek stik med parohom Dejanom Mandićem in županom Alešem Bržanom

Drugi paroh Srbske pravoslavne cerkve v Kopru, Dejan Mandić, je občinskim svetnikom pred sejo v ponedeljek poslal pismo, v katerem jih seznanja s “sistemsko in načrtno diskriminacijo pravoslavnih vernikov.” Po njegovem mnenju se postopki za umestitev pravoslavne cerkve ne premikajo.

Turistični avtobusni prevozniki bodo težko preživeli do poletja

2884 avtobusov je bilo konec lanskega leta v Sloveniji, kažejo podatki statističnega urada. Velik del te flote zdaj znova stoji, turistični prevozi pa so obstali že marca. “Od takrat ne delamo praktično nič,” pravi direktorica portoroškega podjetja Street Tour Cita Oset.

Testirali zaposlene v obratu Cimosa v Senožečah

V senožeškem obratu Cimosa so prejšnji teden izpeljali množično testiranje zaposlenih. Krvni testi so pokazali šest okuženih, pa tudi kar nekaj primerov, ko so v krvi zaposlenih odkrili protitelesa, kar pomeni, da so covid-19 preboleli že pred časom. V Cimosu so glede tega redkobesedni.

“Pismo direktorjev je sramota za vso regijo”

Medtem ko je kandidaturna knjiga Pirana in ostalih istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025 danes odpotovala v roke mednarodne komisije, odmevi na zavrnitev regijske kulturne strategije Kultura.PIKA, ki bi morala odpotovati zraven, ne ponehajo. V imenu štirih istrskih županov je danes Aleš Bržan obsodil ne le odločitev piranskega občinskega sveta, temveč tudi pismo direktorjev osmih istrskih javnih zavodov.

Mors bo plačal 252.000 evrov za gasilski center

Postojnska občina in ministrstvo za obrambo (Mors) sta dosegla nov dogovor, s katerim za nazaj urejata odprto vprašanje zadržanega izplačila za gasilsko-reševalni center. Mors bo zaradi uporabe Počka v letih 2019 in 2020 občini plačal preostalih 252.000 evrov. Obe strani pa bosta sklenili tudi pogodbo o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja za zemljišča na območju vadišča.

Spomladi sanacija prvega plazu

Na stari cesti čez Rebrnice od poletja poteka obnova dotrajanega 2,6-kilometrskega odseka nad Lozicami, ta mesec pa so začeli obnavljati še slabih 300 metrov dolg odsek v smeri proti Razdrtemu. Po napovedih direkcije za infrastrukturo bodo dela zaključili do konca januarja, spomladi pa bodo začeli sanacijo prvega od štirih plazovitih delov.

Gozd na Cerju želijo čim prej obnoviti

Na Cerju, kjer je lani poleti divjal požar, so z eno večjo vseslovensko in več manjšimi akcijami doslej posadili 240 raznih dreves v Drevored hvaležnosti in 10.000 sadik črnega bora v njegovo zaledje. V teh dneh bodo v bližini Pomnika miru posadili še 500 sadik hrasta in 400 kilogramov želoda, saj želijo naravi čim prej vrniti, kar ji je vzel požar.

Naročnika tovora Vettorazzija naj bi v priporu napadli

Na koprskem sodišču se je nadaljevalo sojenje trojici, ki naj bi bila povezana z zasegom rekordnega tovora heroina pred dvema letoma in pol v koprskem pristanišču. Aleksandra Vettorazzija, naročnika tovora, naj bi v zaporu pred dnevi napadli in mu grozili. Senat njegovemu predlogu, da bi mu odpravili pripor, ni ugodil.

Bobnar David Nik Lipovac o izzivih koronske dobe, (prekinjenih) načrtih obalne zasedbe Pantaloons, poučevanju na daljavo ...

Če bi bil prejšnji ponedeljek eden tistih že nekoliko pozabljenih običajnih začetkov tedna, bi danes skupina Pantaloons imela posneto večino dolgometražnega prvenca. A tudi snemanje v Kočevju bo moralo počakati na boljšo epidemiološko sliko. Z Davidom Nikom Lipovcem, bodočim diplomiranim jazz bobnarjem, smo se pogovarjali tako o poučevanju na daljavo kot o izkušnjah nastopov na Klubskem Maratonu Radia Študent, Mentu in novembrskih Izštekanih.


Najbolj brano