V novi številki Primorskih novic preberite

Prvi izmed več kot 120 delavcev Cimosa, ki so pristali na seznamu presežnih delavcev, bodo odpovedi dobili še pred božičem. Daleč največ je delavcev iz mariborske tovarne. Na seznamu je sicer tudi 17 delavcev iz Cimosovega obrata v Senožečah, a se utegne zgoditi, da jih za zdaj še ne bodo odslovili.

V Cimosovem obratu v Senožečah imajo zdaj povečan obseg dela,  
zato vsaj letos verjetno ne bodo odpuščali. Foto: Marica Uršič Zupan
V Cimosovem obratu v Senožečah imajo zdaj povečan obseg dela, zato vsaj letos verjetno ne bodo odpuščali. Foto: Marica Uršič Zupan

Kako bolnišnice testirajo zaposlene?

Od danes morajo po odredbi zdravstvenega ministrstva zdravstvene ustanove obvezno testirati vse zaposlene za novi koronavirus. Večina bolnišnic še pričakuje podrobna navodila ministrstva, a že naročajo teste za vsaj mesec dni. Skupen nakup v sklopu Združenja zdravstvenih zavodov bo možen kasneje, saj to ni možno kar z danes na jutri.

To ni prosta pot za vse vrste nakupov pri sosedih

Vlada je z današnjim dnem dovolila prehod državne meje zaradi dostopa do najbližjih prodajaln ali storitev v sosednjih državah. To ne pomeni, da gredo lahko obmejni prebivalci po blago, ki ga pri nas zaradi zaprtja večine prodajaln ni mogoče dobiti, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Rdeča cona od jutri v Slavini

Jutri po kosilu bodo v kulturni dom v Slavini preselili 17 stanovalcev iz postojnskega doma upokojencev, okuženih s covidom-19. V dobrih 36 urah so prostore opremili s posteljami, do njih napeljali elektriko, uredili tuše, v vežah položili nove talne obloge ... Uporabljali jih bodo lahko tudi za rdečo cono drugih domov v regiji.

Razveljavili Popovičev prostorski načrt

Koprski občinski svetniki so danes večinsko glasovali za razveljavitev prostorskega načrta, ki je do zdaj prepovedoval gradnjo na zemljišču med sodiščem in nakupovalnim središčem. Ta je v lasti treh podjetij, ki bodo v prihodnje lahko gradila poslovno-stanovanjske objekte po smernicah, ki so jih določili v sporazumu z občino. Tudi tega so svetniki potrdili.

Prej kličejo policijo ob preglasni glasbi kot ob razbijanju za sosednjimi vrati

Nasilje je še vedno tabu in to kljub številnim aktivnostim, s katerimi poskušajo ozaveščati javnost, opozarja Cvetko Kokalj, inšpektor iz koprskega sektorja kriminalistične policije. Prepričan je, da smo kot družba še vedno premalo občutljivi do nasilja.

Območje jaška Kajzer: za kulturo, ne turizem

Vhod v spomeniško območje rudniškega jaška Kajzer druga ob drugi označujeta tabli Unesca in Skladišča posipnih materialov. Slednjega je pred skoraj štirimi leti uredila Komunala Idrija z zagotovilom, da ga bo čez leto dni odstranila. Na novembrski seji je župan obljubil, da se bo to zgodilo prihodnje leto.

Če ni avtobusa, pelje prostovoljec

Brezplačni prevozi za starejše so dobrodošla pomoč za tiste, ki se ne morejo sami zapeljati do zdravnika in ne morajo računati niti na svojce. Na severnem Primorskem je povpraševanje po storitvi veliko, odkar miruje javni promet za prevoz prosijo tudi tisti, ki so prej k zdravniku šli z avtobusom. V Tolminu so dobili še eno vozilo.

Nekdanjega prvega moža Cimosa oprostili tudi v Zagrebu

Dve leti po tem, ko je koprsko sodišče oprostilo nekdanjega predsednika Cimosa Franca Krašovca zaradi domnevno spornega posla z nikoli dokončano poslovno stavbo v Zagrebu, je oprostilno sodbo zanj in za soobtožena v petek izreklo tudi zagrebško sodišče. Sodba koprskega sodišča je medtem po naših podatkih postala pravnomočna.

Mustafa Nadarević še živi v filmih, serijah ter spominih tako gledalcev kakor kolegov

Odšel je vrhunski gledališki in filmski igralec, še ena legenda jugoslovanske kinematografije - ta žalostni refren gledalci po nekdanji širni domovini kot ubran zbor ponavljajo pod novico, da je Mustafa Nadarević pri 77 letih podlegel raku na pljučih. Igral je v filmih Oče na službenem potovanju, V žrelu življenja, Glembajevi, Nikogaršnja zemlja, Pri stricu Idrizu, Piran - Pirano, nadaljevanki Nor, zmeden, normalen ...

Ali bo izgubljena vsa generacija?

Vladne omejitve v času pandemije so med športi na severnem Primorskem posebej hudo prizadele plavanje. Klubi v Novi Gorici, Ajdovščini in Cerknem so morali povsem ustaviti dejavnost, saj v svojih vrstah nimajo poklicnih in visoko kategoriziranih športnikov, ki so zajeti v vladnih izjemah.


Najbolj brano