V Postojni kar 42 novih okužb

Sobotni rezultati testiranj so danes pokazali doslej najvišje dnevno povečanje števila okuženih z novim koronavirusom v postojnski občini. Okužba je bila potrjena pri kar 42 občanih, od tega so tri dodatne okužbe zabeležili v domu upokojencev, ostale so razpršene, neuradno pa so povezane tudi z gasilci. Okužen je tudi postojnski župan Igor Marentič.

Sobotni rezultati testiranj so danes pokazali doslej najvišje 
dnevno povečanje števila okuženih z novim koronavirusom v 
postojnski občini. Foto: Marica Uršič Zupan
Sobotni rezultati testiranj so danes pokazali doslej najvišje dnevno povečanje števila okuženih z novim koronavirusom v postojnski občini. Foto: Marica Uršič Zupan

V postojnskem domu upokojencev, kjer so se s prvim primerom okužbe srečali konec prejšnjega tedna, je po zadnjih podatkih skupno 17 okuženih stanovalcev in osem zaposlenih. Sobotno testiranje še preostalih 130 stanovalcev (že v petek so testirali 77 stanovalcev prvega nadstropja, kjer se je pojavila okužba) je okužbo potrdilo še pri treh. Za okužene stanovalce doma bodo predvidoma že jutri pripravili rdečo cono v kulturnem domu v Slavini.

Vseh ostalih 39 okužb v občini (ki je bila po prirastu okužb danes na tretjem mestu, takoj za Ljubljano in Mariborom) je po besedah poveljnika regijskega štaba civilne zaščite Sandija Curka razpršenih večinoma po mestu Postojna, ki je novo žarišče. Po naših neuradnih informacijah je do razširitve okužbe prišlo tudi med postojnskimi gasilci. Posredno pa je prišlo tudi do vdora okužb v tri postojnska podjetja. “V vseh je situacija resna, vendar bodo po pojasnilih vodstev zaenkrat še uspeli zagotavljati delovni proces,” pravi Curk. Vir okužb postojnskih občanov pa je tudi eno od podjetij s sedežem izven občine. Curk še dodaja, da velik poskok okužb v Postojni ne pomeni, da se občanke in občani ne držijo ukrepov, pač pa so zadnjim številkam botrovala posamezna druženja in praznovanja neodgovornih posameznikov.

153

aktivno okuženih je po zadnjih podatkih v postojnski občini

Da je okužen, je v soboto javno potrdil tudi župan Igor Marentič in vse ponovno pozval k upoštevanju ukrepov. “Smo v situaciji, ko lahko pomaga prav vsak posameznik,” je zapisal. Župan za zdaj bolezen prenaša brez težav. Od pojava simptomov je v samoizolaciji.

V lirski Bistrici do zdaj umrlo pet oseb s covidom-19

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je od začetka epidemija z novim koronavirusom okužilo v postojnski občini 395 občanov, v ilirskobistriški 388, v sežanski 212, v pivški 158, v komenski 100, v divaški 80 in v hrpeljsko-kozinski občini 60 občanov. Največ, pet smrtnih primerov, je bilo doslej po podatkih Covid sledilnika v občini Ilirska Bistrica, po enega so imeli v postojnski in divaški občini, v ostalih štirih še nobenega. MUZ


Najbolj brano