V novi številki Primorskih novic preberite

Dijaki srednjih poklicnih in strokovnih šol zaradi zaprtja šol ostajajo brez praktičnega pouka. Tem mladim ljudem, ki se ne morejo učiti veščin poklica, s katerim bi si čez kakšno leto začeli služiti kruh, nastaja nepopravljiva škoda, opozarjajo ravnatelji. Učitelji so pripravljeni delati več, šole pa se prilagoditi zahtevam NIJZ, da bi se dijaki le vrnili v delavnice in specializirane učilnice.

Dijaki novogoriškega šolskega centra so se lani v medpod jetniškem  izobraževalnem centru tako pripravljali na svoj poklic.  
Zdaj praktični pouk stoji. Foto: Alenka Tratnik
Dijaki novogoriškega šolskega centra so se lani v medpod jetniškem izobraževalnem centru tako pripravljali na svoj poklic. Zdaj praktični pouk stoji. Foto: Alenka Tratnik

Ko hišne pomočnice ne smejo oziroma ne morejo čez mejo

Strah pred širjenjem novega koronavirusa je letos že drugič prekinil nemoteno prečkanje meja med Italijo in Slovenijo. Če se za večino čezmejnih migrantov tako na eni kot na drugi strani ni veliko spremenilo, saj lahko mejo z ustreznim dovoljenjem brez težav prečkajo, to ne drži za številne ženske (menda tudi moške), ki se zlasti iz slovenske Istre, s Krasa in iz Vipavske doline pripeljejo na Tržaško, kjer kot hišne pomočnice pomagajo v zasebnih gospodinjstvih ... na črno.

Testiranje zdravstvenih delavcev bodo uvajali postopoma

Zdravstveni delavci in sodelavci v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, pri koncesionarjih in socialno varstvenih zavodih bodo testirani na prisotnost novega koronavirusa najmanj enkrat tedensko tam, kjer se pojavi okužba.

Koprski občinski svet bo razveljavil prostorski načrt, ki prepoveduje gradnjo nasproti sodišča

Jutri bodo koprski občinski svetniki odločali o razveljavitvi prostorskega načrta za ureditev centralnega parka Koper, ki so ga sprejeli v času županovanja Borisa Popoviča in prepoveduje gradnjo na zemljišču med sodiščem in nakupovalnim središčem. Obenem bodo podajali tudi soglasje k sporazumu, ki ga je občina sredi meseca sklenila z lastniki tamkajšnjih parcel.

Potrdili sodbo nekdanji vzgojiteljici Franki Kovačič

Zgodba, ki je pred leti pretresla starše otrok iz italijanskega vrtca v Hrvatinih, je dobila pravnomočen epilog. Višje sodišče je zavrnilo pritožbi zagovornice nekdanje vzgojiteljice italijanskega vrtca Delfino blu in tožilstva. Okrožno sodišče je Franki Kovačič, ki naj bi bila nasilna do otrok, prisodilo pogojno kazen in triletno prepoved opravljanja vzgojiteljskega poklica.

Po nekaj projektih bo Krpanov dom kot nov

V Krpanovem domu v Pivki trenutno temeljito obnavljajo dvorano. V prihodnjem letu občina načrtuje še ureditev ovoja oziroma betonskih sten. Novo vsebino pa domu prinaša projekt Carnivora dinarica, v sklopu katerega bodo uredili interpretacijski center za divje zveri. Vse skupaj bo stalo nekaj več kot 1,1 milijona evrov, precej denarja bo občina dobila od države ali iz evropskih projektov.

Po kolesarski poti na Bazari bodo občani dobili še tisto od Vrtojbe do obvoznice

Predvidoma od prihodnjega leta se bo mogoče peljati po urejeni kolesarski stezi oziroma poti od nadvoza vipavske hitre ceste nad Vrtojbensko cesto pri Sparu do roba naselja in do vrtojbenske obvoznice. Vsak od obeh projektov bo stal 200.000 evrov.

Nova grafična podoba destinacije odličnosti Idrija, ki potrebuje samo še turiste

Pika, kot trditev ali kaplja živega srebra, bo v bodoče spremljala novo celostno grafično podobo destinacije odličnosti Idrija. Pod okriljem zavoda za turizem sta jo prek spleta predstavila domači oblikovalec Peter Lahajnar in svetovalka iz Bohinja dr. Janja Vilman. Po mnenju prisotnih sta v sodelovanju s sedmimi partnerji opravila odlično delo.

Tudi slepi imajo podjetniške ambicije

Projekt “Slepota ni ovira za podjetništvo”, ki so ga v Primorskem tehnološkem parku izvedli skupaj z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, je ta teden v Berlinu prejel posebno nagrado na evropskem tekmovanju za spodbujanje podjetništva. Zaradi inovativnih start up pristopov pri reševanju izključenosti te skupine iz kariernih priložnosti.

Veliki pesnik, preživelec, Jud tudi v slovenščini

Jutri bomo praznovali 100. rojstni dan Paula Celana, enega najpomembnejših svetovnih pesnikov po drugi svetovni vojni. Ob njegovem jubileju so pri Beletrini v slovenskem prevodu izšle mojstrove Zbrane pesmi, ki jih je prepesnil Vid Snoj.

Giro se vrača v naše kraje

Giro bo prihodnje leto, kor vse kaže, imel tudi slovenski pridih. V kolikšni meri, bo seveda odvisno tudi od morebitnega nastopa vodilnih kolesarjev na svetu, Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Na dlani pa je, da bo karavana 104. dirke po Italiji spet zapeljala na slovensko ozemlje.


Najbolj brano