Zimski radič že “bledi”

Jutranji sprehajalci po solkanskem polju so pred dnevi opazili, da je slana že pobelila liste radiča, kar velja za znak, da se lahko začne sezona spravila pridelka v razor in kasnejše “bledenje” (siljenje) v toplih, temnih hlevih ali kleteh.

Da je radič že izgubil grenkobo in začel odganjati bolj sladke srčike, so zaznale tudi srne, ki tako rade hodijo na gostijo, da so številni pridelovalci ogradili njive z električnim pastirjem. “Rdečo sorto, ki botruje nastanku vrtnici podobnega radiča, imajo raje kot zeleno sorto, iz katerega pridelujemo bledo-rumen radič, poznan kot kanarin (slavček),” pravi Klavdija Kancler, ki bo ogrado postavljala ta teden. “S tem bomo mogoče odvrnili tudi tatove, s katerimi smo imeli v preteklih letih že opravka,” dodaja njen mož Joško Kancler. Dejstva, da je po poljih vse več sprehajalcev in da niso vsi zgolj rekreativci, pač ne more spregledati nihče.

Dve slani sta boljši kot ena

Boštjan Koršič, ki je verjetno najmlajši pridelovalec cenjene poljščine v Solkanu, se že lahko pohvali s prvimi naročili, kot izkušen kmet pa ve, da sta dve slani boljši kot ena. Za pokušino bo dal nekaj radiča siliti ta konec tedna, medtem ko ga imajo nekateri drugi kmetje že nekaj dni v temi. Kako bo s prodajo, še ne vedo. Povpraševanje velikih odjemalcev, med katerimi prednjači Ošterija Žogica, je za zdaj zamrznjeno. “Lanska sezona ni bila najboljša, pa vendar smo s 300 kilogrami opravičili sloves hiše sukenskega reguta,” pravi Ethel Golob, ki vodi hišno statistiko nabave v Oštariji Žogica. Za zdaj pripravljajo le malice za dostavo, vendar upajo, da bodo kmalu ponovno odprli vrata gostom in jim ponudili nov zimski jedilnik s široko paleto jedi z radičem okoliških kmetov. Njihov kuharski mojster Matej Vodan, ki se je v zadnjih desetih letih domislil številnih izvirnih receptov za uporabo radičevih glavic in njegovih korenin v kulinariki, je trenutno prostovoljec pri Civilni zaščiti, kar pa ne pomeni, da mu nove ideje ne rojijo po glavi.

“Z ogrado bomo mogoče odvrnili tudi tatove, s katerimi smo imeli v preteklih letih že opravka.”

Joško Kanclerpridelovalec goriškega radiča

Burgerji z regutom

“Da bi naši redni gostje ne pozabili na regut, ga bomo letošnjo zimo vključili v burgerje,” pa razmišlja Jakob Golob iz solkanskega bara Šeše. Kar seveda ne bo bistveno razbremenilo ponudbe cenjene vrtnine, ki zna biti letos prvič višja od povpraševanja, še zlasti, če ne bo kupcev iz drugih slovenskih regij in če ne bo možnosti prodaje prek meje. Nekateri pridelovalci zato že načrtujejo uporabo FB strani Mala tržnica Severne Primorske, pri čemer upajo, da bodo kupci razumeli posebnosti pridelave te vrtnine, zaradi katere je bila njena cena v lanski sezoni okoli 13 evrov za kilogram.


Najbolj brano