Carotta: Kriza se še ne umirja, a število hospitalizacij se ne veča več tako hitro

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta iz jeseniške bolnišnice je ocenil, da se epidemiološka situacija še ne umirja, “stvar je zelo napeta, luč na koncu predora je, da se število hospitalizacij ne veča več tako hitro”.

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje 
Robert Carotta iz jeseniške bolnišnice  je ocenil, da se epidemiološka situacija še ne umirja. Foto: STA
Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta iz jeseniške bolnišnice je ocenil, da se epidemiološka situacija še ne umirja. Foto: STA

LJUBLJANA > V bolnišnicah še vedno beležijo veliko sprejemov, krivulja ne kaže, da bi število naraščalo, ampak stoji. “Sistem v bolnišnicah je do konca obremenjen, kakega sunkovitega vala ne bo zdržal,” je opozoril Robert Carotta.

Pojasnil je, da medbolnišnično dogovarjanje poteka uspešno, tako da koordinatorjev ni treba vpletati. Od vzpostavitve posebnega transporta so doslej opravili 787 prevozov med bolnišnicami. V povprečju so v prejšnjih tednih opravili 15 do 16 premestitev dnevno med bolnišnicami, včeraj samo pet. “To pomeni, da bolnišnice v večini primerov zmorejo oskrbovati svoje bolnike,” je pojasnil Carotta. In dodal, da je večinoma šlo za premestitve s severovzhoda države na jugozahod, torej v primorske bolnišnice.

“Ne smemo si dovoliti nenadnega vala dodatnega hitrega porasta hospitalizacij, zdravstvo tega ne bo zmoglo. Računamo, da bi ob sprejetih ukrepih krivulja sprejema v bolnišnice padla, a ne smemo si misliti, da se bo to zgodilo hitro,” je opozoril.

Pri takšnem številu okuženih, hospitaliziranih in mrtvih vrha ni, je dejal, smo pa na nekem platoju. “Predvidevam, da se bo v prihodnjem tednu število hospitaliziranih bolnikov spuščalo po pet do 15 pacientov na dan,” je napovedal Carotta.


Najbolj brano