V sredo pozitivnih 30,33 odstotka testov, v Novi Gorici 51 novih okužb

V sredo so po vladnih podatkih v Sloveniji ob opravljenih 6806 testih potrdili 2064 okužb z novim koronavirusom, kar je 51 več kot v torek. Delež pozitivnih testov je znašal 30,3 odstotka. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19, dva več kot v torek.

Visoko število potrjeno okuženih se kaže tudi v visokem deležu 
zasedenosti bolniških postelj. Foto: UKC Ljubljana
Visoko število potrjeno okuženih se kaže tudi v visokem deležu zasedenosti bolniških postelj. Foto: UKC Ljubljana

SLOVENIJA > Zdravnike skrbi, kakšna bo situacija čez deset ali 14 dni, ko se bodo bolnišnice polnile z bolniki, ki so jim te dni potrdili okužbo. “Večji delež okuženih morda nakazuje spoznanje, da se je v zadnjih vikendih vseeno martinovalo več, kot smo upali,” je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Stopnja okuženosti po regijah kaže, da še vedno vodi Pomurje, zrasla je Koroška in pristala na drugem mestu, Gorenjska je padla na tretje mesto, raste tudi Podravje. V Mariboru so potrdili 116 novih okužb, v Ljubljani 178.

Na Primorskem so včeraj največ okužb, 51, potrdili v Novi Gorici. V Ilirski Bistrici so potrdili 24 novih okužb, v Brdih 21. V Kopru so potrdili 14 novih okužb, v Sežani 12. V Ajdovščini in Izoli so potrdili po 10 okužb, v Postojni 9. V Piranu so potrdili 7 okužb, v Idriji 6, v Bovcu in Kanalu po 5. V Tolminu, občini Hrpelje-Kozina in v Divači so potrdili po 4 primere. V Vipavi so potrdili 3 primere. V Pivki, občini Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba so potrdili po 2 primera. Po en primer so potrdili v Komnu, Kobaridu, Ankaranu in Cerknem.

Podatki o zasedenosti bolnišničnih postelj za včeraj so nekoliko boljši, hospitaliziranih je bilo 1238 bolnikov, kar pomeni 42 manj zasedenih postelj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih se je zdravilo 205 covidnih bolnikov, štiri manj kot dan prej. V UKC Ljubljana je bilo danes zjutraj prostih sedem postelj na intenzivni terapiji. 78 oseb so iz bolnišnic odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnicah je včeraj umrlo 36 bolnikov s covidom-19, skupaj 45.

Iz domov starejših občanov niso prejeli podatkov do začetka novinarske konference, na voljo bodo po današnji seji vlade, na kateri bodo po napovedi Kacina podaljšali ukrepe.

Je pa Kacin dejal, da so številke o torkovih novookuženih višje, kot so jih sporočili na včerajšnji novinarski konferenci. Med stanovalci je bilo 338 novo okuženih, ne pa 312, med zaposlenimi pa 66 in ne 59.


Najbolj brano