Podgoršek pozval k solidarnemu odkupu in nakupu hrane slovenskega porekla

Pred jutrišnjim dnevom slovenske hrane je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek vse deležnike v verigi preskrbe s hrano in potrošnike pozval, da solidarno odkupujejo, prodajajo in kupujejo hrano slovenskega porekla in s tem pomagajo slovenskemu kmetijstvu.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek  Foto: STA
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek  Foto: STA

LJUBLJANA > Koronska kriza je po besedah kmetijskega ministra Jožeta Podgorška prizadela kmetijstvo kot panogo “kljub temu, da si želimo, da kmetijstvo deluje normalno, da si želimo imeti polne police in prehransko varnost. Hrane je dovolj, ni potrebno panično nakupovanje in ustvarjanje zalog. Na ta način prispevamo k normalnim verigam preskrbe s hrano”.

Pridelki in živali ostajajo na kmetijah

Nekateri sektorji imajo po navedbah ministra v tem času težave pri prodaji svojih izdelkov in pridelkov. Največje težave občutijo v prašičereji, govedoreji, sadjarstvu, zelenjadarstvu in v vinskem sektorju.

“Pridelki in živali ostajajo na kmetijskih gospodarstvih. Zato prosimo vse deležnike v verigi preskrbe s hrano, da solidarno prispevajo k temu, da se hrana slovenskega porekla odkupuje in prodaja slovenskim potrošnikom,” je nagovoril kmete, zadruge, živilsko predelovalna podjetja kot tudi trgovce in trgovske verige. “Potrošnike prosimo, da izbirajo hrano lokalnega izvora in s tem pomagajo kmetom, živilcem, sosedovi družini, ki od tega živi, pa tudi k temu, da slovensko podeželje ohranijo obdelano še naslednja leta,” je nadaljeval.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vladi danes predlagalo sprejem odloka, s katerim bi sektorju prašičereje še letos namenili 700.000 evrov pomoči. Prašičereja je, tako Podgoršek, v izjemni krizi po vsej Evropi zaradi afriške prašičje kuge in težav pri prodaji zaradi covida.

Slovenski zajtrk letos doma

Ob prazniku za kmetijstvo, dnevu slovenske hrane, v Sloveniji obeležujemo tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt bo tokrat stekel deseto leto zapored. “V minulih devetih letih smo v šolah razdelili 2,5 milijona tradicionalnih zajtrkov,” je navedel Podgoršek.

Letos bodo praznik zaznamovale epidemiološke razmere. “Slovenski zajtrk bomo zato obeleževali doma, s starši in otroki,” je napovedal. Po dogovoru z ministrstvom za izobraževanje bodo tudi pri pouku na daljavo poudarili pomen hrane lokalnega porekla, težave pri pridelovanju hrane in otroke navajali, da se skupaj s starši odločajo za hrano lokalnega porekla. “Takoj, ko bo mogoče, bodo tradicionalni slovenski zajtrk ponovili še v šolah,” je dejal.

Slovenija po njegovih besedah pripravlja strategijo zavržkov hrane: “Tudi s tem lahko vplivamo na boljše cenovne pogoje pri nakupu hrane, predvsem pa k temu, da užitne hrane ne mečemo v koše za smeti.”

Ob jutrišnjem prazniku bodo drobno pozornost posvetili zdravstvenim delavcem, “Ne moremo jim pomagati, lahko smo jim samo hvaležni za trud, ki ga vsak dan vlagajo v naše zdravje. Pa vendar jim bomo izrekli našo zahvalo z drobno pozornostjo, s slovenskim jabolkom,” je napovedal Podgoršek. Razdelili jim bodo več kot 42.000 jabolk. Posebno pozornost bodo namenili tudi tistim, ki si slovenskega zajtrka ne bi mogli privoščiti, ali pa bi ga zaužili sami, pozabljeni. “S humanitarno organizacijo smo se spomnili na naše najbolj ranljive in na zavode, ki zanje skrbijo,” je dejal minister.

Spomnil je, da prihaja čas kolin. Vse, ki se jih bodo lotili, je pozval, naj jih izvedejo na način, da zavarujejo zdravje vseh sodelujočih.


Najbolj brano