Nemarni Kraševci

Kanalizacija smrdi, a če je ni, odplake smrdijo še bolj. In onesnažujejo. Zlasti na poroznem kraškem svetu, kjer imajo odplake kratko pot do podtalnice in jih na poti do nje prečiščuje le tanka plast rahle zemlje. Zato bi morali biti Kraševci med najbolj pridnimi pri gradnji kanalizacije ali drugih načinov čiščenja odpadnih vod. Pa niso vsi. Sežana, prestolnica Krasa, bo dobila kanalizacijo do vseh hiš šele prihodnje leto. Sosednja primerljiva mesta - Postojna ali Pivka, denimo, pa celo mnogo manjši Komen - jo imajo že dolgo. Tudi v mnogih vaseh.

Pri tem krivde za zamudo v Sežani ne moremo pripisati sedanji občinski oblasti, ki je lani, slabo leto po začetku mandata, pridobila gradbeno dovoljenje za ureditev kanalizacije do še zadnjih 250 meščanov, lani je zgradila tudi kanalizacijo na sežanskem terminalu, kjer je na desetine podjetij desetletja odplake odvajalo v greznice.

Na Krasu vse, kar odteče v tla neprečiščeno, hitro priteče v pipe. In piti umazano vodo je, z direktivami ali ne, še bolj nesmiselno.

Klavrn odnos do čiščenja odpadnih vod je v sežanski občini star že 20 let in več. Takrat so v mestu zgradili veliko čistilno napravo, a čeprav smo se tedaj že krepko približevali Evropski uniji, ki je že delila denar za reševanje takšnih okoljskih problemov, Sežana tega ni izkoristila. Gradnjo čistilne naprave je zaupala koncesionarju, ki si je v zameno zagotovil prihodke od čiščenja. In ker je bil na čistilno napravo priključen le delček mesta, je razliko v ceni pokrivala kar občina iz proračuna. A je niti to ni spodbudilo, da bi pohitela z gradnjo kanalizacije. Namesto tega je uvedla (nezakonito) plačilo kanalščine kar lastnikom greznic.

Počasi je nato gradnja kanalizacije vendarle napredovala, delno tudi z evropskim denarjem. A z velikimi zamudami, s katerimi je občina tudi kršila evropske direktive o čiščenju odpadnih vod na občutljivih in vodozbirnih območjih. Po teh bi morali zgraditi kanalizacijo tudi v vseh večjih naseljih, tudi Križu in Šepuljah, a je 700 tamkajšnjih prebivalcev zaman prosilo prejšnje občinsko vodstvo, da sočasno z gradnjo cestne infrastrukture vkoplje v tla tudi cevi za odpadne vode. Z občine so jim odgovarjali, da je to predrago in da so evropske direktive nesmiselne.

Nekatere so res. A na Krasu vse, kar odteče v tla neprečiščeno, zelo hitro priteče v pipe. In piti umazano vodo je, z direktivami ali brez njih, vsekakor še bolj nesmiselno.


Preberite še


Najbolj brano