Višje stroške vrtca bodo namesto staršev raje plačale kar občine

Potem ko so prejšnji teden zavrnili podražitve vrtca komenski občinski svetniki, so v sredo enako storili še divaški. To pomeni, da starši ne bodo dobili višjih položnic. Stroške, ki jih ima Vrtec Sežana predvsem z dražjim čiščenjem in višjimi plačami zaposlenim, bodo pokrili občinski proračuni.

Občinski svetniki v Komnu in Divači so glasovali proti novim 
cenam vrtca. Položnice tako ostajajo enake.   Foto: Helena Race
Občinski svetniki v Komnu in Divači so glasovali proti novim cenam vrtca. Položnice tako ostajajo enake.  Foto: Helena Race

DIVAČA, SEŽANA > Da bi Vrtec Sežana lahko začel zaračunavati nove cene, bi se morali z njimi strinjati vsaj trije od štirih kraško-brkinskih občinskih svetov. A so podražitev zavrnili najprej v Komnu, nato pa še v Divači. V Sežani in Hrpeljah o tem še niso odločali.

Divača: “Zdaj ni čas za dvig cen”

V Komnu je občinske svetnike zmotila predvsem podražitev čiščenja, v Divači pa poleg tega menijo, da zdaj ni pravi čas za podražitev položnic. “Trenutno res ni pravi čas za dvig cene vrtcev, saj nekateri starši ne vedo, ali bodo še imeli službe ... Sploh pa ne za skoraj deset odstotkov, kolikor je bilo predlagano,” je svoje mnenje in mnenje občinskih svetnikov, ki so se tokrat pogovarjali preko spletne konference, povzela županja Alenka Štrucl Dovgan.

35.126

evrov na mesec plačujejo v Vrtcu Sežana za čiščenje

74,3

evra na mesec znašajo stroški storitev in materiala, preračunani glede na število otrok

Poleg tega tudi v Divači ocenjujejo, da so stroški čiščenja vrtca preveč poskočili. “Če ponudbe, ki prispejo na razpis, ki ga objavimo kot občina, presegajo pričakovano ceno, razpis razveljavimo in ga ponovimo. Poskusimo najti cenejšo možnost. To bi morali storiti tudi v vrtcu,” meni županja.

Ker sta dva občinska sveta glasovala proti povišanju cen vrtca, starši ne bodo dobili dražjih položnic. Če bo zaradi tega v bilanci Vrtca Sežana ob koncu leta minus, ga bodo pokrili z denarjem iz občinskih proračunov. “Za zdaj naj bo tako, pa se bomo spomladi spet pogovorili,” je sklenila Alenka Štrucl Dovgan.

Ravnateljica Vrtca Sežana Radica Slavković odločitve občinskih svetov ni želela komentirati.

Najbolj se je podražilo čiščenje

Po predlogu Vrtca Sežana naj bi se nova ekonomska cena za prvo starostno obdobje s 515 povišala na 563 evrov (za 9,2 odstotka), za drugo starostno obdobje pa s 388 na 417 evrov (za 7,4 odstotka). Mesečne položnice, ki jih plačujejo starši, bi bile tako v prvem starostnem obdobju dražje za 4,79 do 36,85 evra (odvisno od plačilnega razreda), v drugem pa za 2,88 do 22,21 evra.

Poskok v ceni je posledica višjih stroškov dela in materiala ter storitev. Zaradi povišanja plač zaposlenih ima Vrtec Sežana vsak mesec 15.074 evrov več stroškov. Še več, za 20.402 evra na mesec, pa so se podražili materiali in storitve, najbolj čiščenje. Po poteku štiriletne pogodbe je po javnem razpisu vrtec oktobra podpisal novo pogodbo z zunanjim izvajalcem čiščenja. Prej je mesečno plačeval 21.455 evrov, zdaj pa 35.126 evrov.

Cene so šle v nebo

Stroške čiščenja z drugimi vrsti je težko primerjati, saj gre za različno velike vrtce z različnimi površinami in števili enot. Je pa čiščenje povsod visok strošek, pravijo ravnatelji. “Takšne so zdaj razmere, cene so šle v nebo. V primerjavi s preteklimi leti imamo zdaj trikrat več stroškov zaradi razkuževanja,” pravi Elizabeta Zgonc, ravnateljica Vrtca Postojna. Tudi pri njih čiščenje opravlja zunanji izvajalec, ki mu marca poteče pogodba. Na razpisu bodo iskali novega, takrat bodo tudi preverjali cene in “utegne se zgoditi, da bo treba cene vrtca povišati,” pravi.

Primerjati pa je mogoče stroške materiala in storitev, preračunane na otroka. To pokaže, da bi ti stroški po predlagani podražitvi v Vrtcu Sežana znašali 74,3 evra na otroka, v Postojni znašajo 51,37 evra. Tudi ekonomska cena vrtca je v Sežani že zdaj, pred podražitvijo, višja kot v Postojni, Kopru, Ajdovščini in Novi Gorici.


Najbolj brano