Po Evropi tihotapili cigarete in pralni prašek

Celjski kriminalisti so eno leto preiskovali, s kakšnimi nelegalnimi posli se je ukvarjala združba štirih Celjanov. Nedavno so jih ovadili zaradi tihotapljenja cigaret po Evropi, domnevni vodja pa je preprodajal tudi pralni prašek. Zanj je celjsko sodišče odredilo pripor.

Pri 51-letnem Celjanu so odkrili tudi pet ton praška. Foto: PU Celje
Pri 51-letnem Celjanu so odkrili tudi pet ton praška. Foto: PU Celje

CELJE > V enoletni preiskavi, ki jo je usmerjalo specializirano tožilstvo, so celjski kriminalisti ugotovili, da je združba v sodelovanju z neznanimi sostorilci iz Litve organizirala tihotapljenje cigaret beloruske tobačne znamke iz Rusije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov, ki so ga pripeljali v Slovenijo. Osumljenci so v Sloveniji ustanovili štiri podjetja, organizirali prekladanje tovora, izpolnili novo tovorno dokumentacijo , s čimer so prikrili izvor blaga ter cigarete, skrite med drug tovor, odpeljali v Veliko Britanijo.

V enoletni preiskavi so celjski kriminalisti zasegli več ton tobačnih izdelkov, ki jih je celjska družba tihotapila po Evropi. (Foto: PU Celje)

Ne nasedajte (pre)poceni izdelkom

Na celjski policijski upravi so občane opozorili, naj ne nasedajo osebam, ki izdelke prodajajo po cenah, ki so nižje od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora.

Preiskovalci so na celjsko navezo postali pozorni lani spomladi, ko so marca na mejnem prehodu med Ukrajino in Madžarsko zasegli 74.713 škatlic cigaret. Letos maja so na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji zasegli 1,2 tone cigaret, junija pa na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji kar 2,86 milijona kosov cigaret. Aprila so v Rusiji prestregli 3,5 milijona kosov cigaret, ki so bili namenjeni v Slovenijo, a do vnosa na carinsko območje Evropske unije ni prišlo.

V preiskavi so ugotovili, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije znašala približno šest milijonov evrov.

Da bi bili pri zbiranju dokazov čim bolj učinkoviti, so ustanovili specializirano preiskovalno skupino. Poleg policije in specializiranega tožilstva sta v njej sodelovala finančna uprava ter urad za preprečevanje pranja denarja. Pomagali so jim kolegi iz Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske, sodelovali pa so še z Eurojustom in Europolom.

V hišni preiskavi so pri 51-letnem Celjanu odkrili tudi pet ton pralnega sredstva. (Foto: PU Celje)

Kriminalisti so hišne preiskave pri štirih Celjanih opravili sredi oktobra. Največ obremenilnih dokazov so našli pri 51-letnem osumljencu, domnevnem vodji združbe. Zasegli so mu tudi premoženje, vredno približno 100.000 evrov, saj obstaja sum, da je nezakonitega izvora. Zasegli so mu tudi avtomobila mercedes in BMW, oba letnik 2019.

Ponarejene embalaže znanih pralnih sredstev, kamor so prašek neznanega izvora pakirali. (Foto: PU Celje)

Pri njem so odkrili še dobrih pet ton pralnih sredstev, ki jih je osumljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk (persil, ariel) in prodajal kot originalno blago. Prašek je nabavil v Litvi, namenjen pa je bil slovenskemu tržišču. Za to so ga ovadili še zaradi preslepitve kupcev ter neupravičene uporabe tuje oznake ali modela.

Odkrili so ponarejeno embalažo znanih pralnih sredstev, v katero so pakirali prašek neznanega izvora. (Foto: PU Celje)

Domnevni vodja združbe ostaja v priporu. Tožilstvo je za vse štiri osumljene zahtevalo sodno preiskavo zaradi kaznivega dejanja tihotapstva.


Najbolj brano