Nov dom gasilcev

Prostori Prostovoljnega gasilskega društva Babiči so dotrajani in pretesni, zato jih bo koprska občina obnovila in dogradila. Gradbeno dovoljenje je že na mizi, denar za naložbo - približno 600.000 evrov - prav tako.

  Foto: PGD Babiči
Foto: PGD Babiči

BABIČI > V Prostovoljnem gasilskem društvu Babiči, ki se lahko pohvali s 44-letno tradicijo delovanja, skrbijo za 3500 hektarjev velik požarni okoliš na območju KS Marezige, Boršt in Vanganel, torej za varnost približno 3000 prebivalcev.

Društvo večino dejavnosti danes izvaja v majhnem gasilskem prostoru, ki so ga leta 1978 zgradili člani. Pretesna je tudi garaža gasilskega doma, saj je v njej prostora le za eno vozilo, tri vozila za gašenje gozdnih požarov in garderobe pa so morali začasno preseliti v nekdanje skladišče.

Pod okriljem naložbe bo občina dom zgradila tako rekoč na novo. Zamenjali bodo dotrajano streho, porušili in na novo bodo zgradili obodne in notranje zidove objekta ter odstranili betonsko ploščo, ki razmejuje pritličje s kletjo. V pritličju bodo uredili garažo za vozni park društva, garderobe, sanitarije s prhami, pralnico, čajno kuhinjo in dvorano. Povsem na novo bodo zgradili mansardo in v njej uredili prostor za komunikacije, sejno in dnevno sobo.

Občina namerava v kratkem objaviti razpis za izbiro izvajalca, gradnjo bi lahko začeli še letos. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko PGD Babiči nov dom dobili do konca prihodnjega leta.


Najbolj brano