Popovič predlagal, naj tožilka umakne obtožbo

Boris Popovič, nekdanji koprski župan, je danes kot zadnji od trojice obtoženih v zadevi Libertas stopil pred sodnika Mateja Štrosa, da bi se izrekel o svoji krivdi oziroma nedolžnosti za očitke v obtožbi. “Ne, seveda nisem razumel. Kar se mi očita, enostavno ni res,” je Popovič odvrnil sodniku, ko ga je vprašal, ali razume obtožbo. Zatrdil je, da občina v tem primeru ni oškodovana.

Boris Popovič je danes na sodišču tožilki predlagal,  naj v zadevi 
Libertas umakne obtožbo. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Boris Popovič je danes na sodišču tožilki predlagal, naj v zadevi Libertas umakne obtožbo. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER >Na današnjem predobravnavnem naroku je državna tožilka Janja Hvala najprej predstavila obtožbo v zadevi Libertas. V njej Borisu Popoviču očita, da je pri prodaji objekta Libertas pred približno osmimi leti zagrešil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Podjetju Grafist naj bi pridobil najmanj 69.000 evrov protipravne premoženjske koristi oziroma za toliko oškodoval Mestno občino Koper.

Sodnik Matej Štros je Popoviča najprej vprašal, ali razume obtožbo, pa mu je odvrnil, da je ne more razumeti, ker tega ni mogel sam storiti, poleg tega pa mu ni jasno, kako je tožilstvo prišlo do višine škode. “Že prej nisem razumel, danes pa je dejstvo, da škode ni bilo,” je dejal. Povedal je, da je občina pred kratkim od Grafista skladišče Libertas ponovno odkupila in to po isti ceni, kot mu ga je pred leti, ko je občino vodil, prodala. Prodajo, pri čemer je občina uveljavljala predkupno pravico, je potrdil tudi mestni svet, s čimer se ni strinjal, je dodal.

Grafist je imel samo stroške

“Tožilstvo bi moralo umakniti obtožbo,” je dejal. Na vprašanje, ali prizna krivdo za očitke, pa je Popovič odvrnil: “Kako naj priznam, če ni oškodovanja.”

Njegova odvetnica Katarina Mervič iz odvetniške pisarne Senica je poudarila, da v konkretnem primeru ni izpolnjen znak kaznivega dejanja pridobitev protipravne premoženje koristi drugemu. Poudarila je, da je občina za Libertas odštela 414.527 evrov, kar je ista cena, kot jo je odštel Grafist konec decembra leta 2012.

“Grafist s tem ni pridobil prav ničesar, kvečjemu izgubo, saj sedem let ni mogel razpolagati z zneskom kupnine, ni je mogel investirati ali jo kako drugače oplemeniti,” je dodala odvetnica, s to naložbo naj bi imel samo stroške.

Občina pa je ta denar lahko vložila v občinske projekte, za katere bi sicer morala najeti kredite in bi po njenih izračunih plačala več kot 100.000 evrov za obresti.

Sodišču je predlagala, naj še pred nadaljevanjem postopka najprej ugotovi, ali je bila občina sploh oškodovana.

Obramba bi izločila dokaze

Pripravila je pisen predlog za izločitev dokazov. Za obrambo je nezakonita odredba preiskovalne sodnice, s katero so pridobili bančne podatke za Grafist in koprsko občino. Odredba naj bi med drugim izhajala iz indicev, da naj bi za Libertas varščino občini nakazali tudi drugi potencialni kupci, a se je izkazalo, da to ni bilo res. Po njenih besedah je šlo za slepo ribarjenje z dokazi, ki ni dovoljeno. Če bo sodnik njenemu predlogu ugodil, se bo moral tudi sam izločiti.

Tožilka Janja Hvala je napovedala, da bo na predlog za izločitev dokazov odgovorila pisno. “Protipravnosti ne moremo presojati glede na današnje stanje,” pa je odgovorila na trditve, da občina ni bila oškodovana oziroma da Popovič Grafistu ni pridobil protipravne premoženjske koristi. Odvetnica je predlagala še zaslišanje več prič, zaposlenih iz občinske uprave.

Popovič trdi, da so vse le laži

Popovič je še nekajkrat poskušal pojasniti, zakaj ne razume obtožbe, a mu sodnik ni dovolil. Pojasnil mu je, da predobravnavni narok ni namenjen zagovoru. Nazadnje je nekdanji koprski župan državno tožilko še enkrat pozval, naj umakne obtožbo. “Vse so laži,” je vztrajal. Najprej sta z obrambo predlagala, da bi v tem primeru sodil senat in ne sodnik posameznik, nato pa je Popovič zahteval izločitev celotnega koprskega sodišča in primer dodeli drugemu sodišču, ki bo lahko zagotovilo nepristransko sojenje.

Soobtožena že zanikala krivdo

Koprsko tožilstvo je obtožbo vložilo tudi proti Branku Vidoviču iz Grafista in Maji Šviligoj Cernaz, nekdanji predstojnici koprskega občinskega urada za nepremičnine. Vidovič naj bi Popoviču med letoma 2011 in 2013 pomagal zlorabiti položaj, v imenu družbe Grafist naj bi po vnaprejšnjem dogovoru med Popovičem in Antejem Gubercem koprski občini oddal neposredno ponudbo za nakup stavbe nekdanjega skladišča soli za 483.000 evrov, konec leta 2011 podpisal pogodbo, da bo kupnino plačal v osmih dneh, nato pa si premislil in maja leta 2012 z občino pogodbo razdrl.

Maja Šviligoj Cernaz pa naj bi kot vodja urada za nepremičnine nevestno opravljala svojo službo.. Grafist je nazadnje po osmih dražbah stavbo Libertas v začetku leta 2013 kupil za 414.000 evrov. Vidovič in nekdanja občinska uradnica sta na predobravnavnem naroku pred približno tremi tedni zanikala krivdo.


Najbolj brano