Okolica mandrača dobiva bolj urejeno podobo

Pod okriljem participativnega proračuna bo koprska občina v Semedeli poskrbela za tri opazne novosti. Med drugim je Marjetica že posadila dodatna drevesa v pasjem parku, prejšnje dni so začeli urejati okolico mandrača, galerija na prostem na steni pod mostom ob Badaševici pa tudi že dobiva prve obrise.

Ob mandraču v Semedeli so namestili nove klopi v kombinaciji 
lesa in kamna ter zasadili dodatna drevesa.  Foto: Nataša Hlaj
Ob mandraču v Semedeli so namestili nove klopi v kombinaciji lesa in kamna ter zasadili dodatna drevesa.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Okolica semedelskega mandrača je bila doslej dokaj zapostavljena, čeprav ima potencial za ureditev prijetnega prostora za počitek in posedanje, nenazadnje za druženje v urbanem naravnem kotičku, ukleščenim med hitro cesto in glavno prometnico proti Markovcu.

Takšno razmišljanje je vodilo tudi prijavitelje treh zmagovalnih predlogov, ki so se lani uspeli prebiti v ospredje participativnega proračuna za območje Koper - center, Olmo - Prisoje, Semedela, Žusterna in Za gradom.

30.000

evrov je skupna vrednost treh participativnih projektov v Semedeli

Pri zamisli za ureditev okolice Semedelskega mandrača je sodelovala krajinska arhitektka, Semedelčanka Mateja Filipič. Marjetica je minule dni pri parkirišču ob mandraču tako že zasadila listopadna drevesa in medonosne grmovnice. Pripeljali so tudi težke kamnite bloke peščenjaka in jih z lesenimi detajli preoblikovali v unikatne klopi. Z enakimi se ponašajo v Krajinskem parku Strunjan. Njihov avtor je arhitekt Janko Rožič, tudi tokrat pa jih je izdelal Aleš Mačkovšek. Za celotno ureditev je občina zagotovila 20.000 evrov.

Za ureditev semedelske galerije na prostem - podobne tisti pod utrdbo Bastion v Kopru - so na steno ob Badaševici že namestili kovinske nosilce oziroma okvirje panojev. Za ta projekt so predvideli približno pet tisočakov. Toliko bo stala tudi zasaditev dodatnih dreves oziroma grmovnic v semedelskem pasjem parku. Poskusno bodo zasadili tudi dve figovi drevesi in dopolnili drevored tamarisk.


Najbolj brano