O predsedniku in telefončkih

Minuli nogometni teden je ob pestrem domačem prvoligaškem in pospešenem mednarodnem klubskem dogajanju zaznamoval tudi prvi delovni program novega selektorja slovenske mlade reprezentance Mileta Ačimovića. Vso srečo, lahko ob tem zapišemo, čeprav brez posebnih trenerskih izkušenj, a na krilih slovesa “zlate generacije” in z izdatno podporo še svežega direktorja slovenskih reprezentanc Mirana Pavlina. Reprezentančnega kadrovanja pa še ni konec, saj Pavlin napoveduje spremembe tudi v vodstvih reprezentanc do 19, 17 in 15 let. Pravi, da bi rad vzpostavil piramido in medsebojno sodelovanje med ekipami. O imenih ta čas še ni želel govoriti, a poudarja, “da imajo nekdanji veliki igralci to prednost, da vedo, kaj tujina zahteva, kar se je težko naučiti in prav to je razlika med odločnim in dobrim trenerjem”.

Tako o zadnjih kadrovskih potezah, očitno tudi s tiho privolitvijo prvega moža Nogometne zveze Slovenije Radeta Mijatovića. Ne le, da še ni razrešil statusa Primoža Glihe, tako da ima mlada reprezentanca formalno zdaj kar dva selektorja, ampak predsednik selektorja, ki je mlado reprezentanco vodil zadnjih pet let in ima veljavno pogodbo do junijskega evropskega prvenstva, ni vzel v bran pred nedavnim odprtim pismom mladih reprezentantov. Ti so v njem selektorju Glihi nanizali nekaj res smešnih očitkov, tudi kako so užaljeni in od selektorja mobingirani, ker morajo v času krajšega popoldanskega in daljšega večernega počitka svoje telefončke z zanje “nepogrešljivimi aplikacijami” oddati v hrambo vodstvu reprezentance.

Pričakovati bi bilo, da bo modrost prvega moža NZS preprečila blamažo z nedorečeno odstavitvijo selektorja mlade reprezentance.

Sicer pa je v nogometnih krogih tudi slišati, da omenjeno sporno pismo ni zraslo na zeljniku nogometašev, še posebej, če povežemo znano dejstva, kako pomembni so reprezentančni nastopi pri njihovih želenih prestopih na tuje. Tu pa je interesentov že več in posredno tudi vplivov na selektorja, kdo si v reprezentanci “zasluži” igrati. In prav zato bi bilo pričakovati, da bo modrost prvega moža Nogometne zveze Slovenije preprečila blamažo z nedorečeno odstavitvijo dosedanjega selektorja mlade reprezentance.

Da bi igralci vodili igro na NZS? Tega doslej še ni bilo, a zgledi pritlehnih potez iz političnih vrhov kažejo, da je potem tudi v nogometu mogoče prav vse. Seveda pa ne naključno.


Preberite še


Najbolj brano