Na Liffe, ne da bi vstali iz fotelja

Na 31. ljubljanskem filmskem festivalu Liffe naj bi se zvrstilo 56 celovečercev, načrtovali so tudi retrospektivo Federica Fellinija ob 100. obletnici njegovega rojstva. Med drugim valom epidemije, od jutri do nedelje, 22. novembra, bodo na spletu predvajali 22 filmov, za katere so dobili pravice, kljub virtualni izvedbi pa je - kakor v kinodvorani - na voljo le omejeno število vstopnic.

V Mojem jutranjem smehu je svojo zadnjo vlogo upodobil veliki srbski igralec Nebojša Glogovac.
V Mojem jutranjem smehu je svojo zadnjo vlogo upodobil veliki srbski igralec Nebojša Glogovac.  

“Ne glede na to, da bo vsaj novembra Liffe moč gledati zgolj prek spleta, si s prikazovalci in distributerji prizadevamo ohraniti klasično filmsko izkušnjo,” pravi programski direktor festivala Simon Popek. Ker bo večina filmov prišla na redni spored kinematografov, so se odločili, da bodo vstopnice za spletne projekcije dostopne v podobnem številu kot za projekcije v festivalskih dvoranah. Bodo pa izbrani filmi na ogled ves čas festivala.

Ubežati resničnosti

Od 38 novih filmov so pravice za spletno prikazovanje pridobili za 22. Za nagrado vodomec se bo v programu Perspektive potegovala peterica. V Asistentki avstralska scenaristka in režiserka Kitty Green prikazuje en dan v življenju mlade asistentke, ki je v službi priča spornim dejavnostim vplivnega šefa, ob katerih se gledalec spomni razvpitega Harveyja Weinsteina. Francoski Gagarin, ki ga je podpisal režiserski dvojec Fanny Liatard in Jérémy Trouilh, je portret življenjskega utripa v rasno pisanem predelu na obrobju Pariza. Posneli so ga ob rušenju ogromnega stanovanjskega kompleksa Cité Gagarine, skozi preplet realizma in bujne domišljije pa izrisali “sanje mladega fanta, ki želi ubežati vsakdanji resničnosti”, so zapisali pri festivalu. Za vodomca se poteguje tudi zmagovalni film letošnjega Sarajevskega filmskega festivala Izgnanstvo, s katerim na Kosovu rojen režiser Visar Morina predstavlja zgodbo moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje. V tekmovalnem programu je tudi celovečerni prvenec Marka Đorđevića Moj jutranji smeh, z balkanskim humorjem začinjena črna komedija o generaciji, ki se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu. V tem filmu je svojo zadnjo vlogo upodobil veliki srbski igralec Nebojša Glogovac (1969-2018). V igri za vodomca je še grško-poljsko-slovenska koprodukcija Sadeži pozabe režiserja Christosa Nikouja, alegorična in duhovita pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija: samotarski Aris nenadoma izgubi spomin, kar prizadene tudi mnoge druge prebivalce njegovega mesta ...

O dobitniku glavne festivalske nagrade bo v posebnih razmerah odločala domača žirija, ki jo sestavljajo Marina Gumzi, Ženja Leiler in Zdravko Duša.

Od Grete do virusa

Sekcija Predpremiere povezuje deset filmov, nekatere so podpisala odmevna imena, kot so Thomas Vinterberg, François Ozon in Andrej Končalovski.

Med predpremierami bosta dokumentarec o aktivistki Greti Thunberg v režiji Nathana Grossmana,festivalsko uspešna koprodukcija OčeSrdana Golubovića in francoska TerapijaGuillauma Niclouxa z nenavadnimi prizori v elitnem zdravilišču, kjer se srečata kontroverzna pisatelj Michel Houellebecq in igralec Gérard Depardieu.

V Terapiji se srečata pisatelj Michel Houellebecq (levo) in igralec Gérard Depardieu.

V sklopu Kralji in kraljice bodo predvajali dokumentarec o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa, ki ga je na daljavo režiral Ai Weiwei, ter črna komedija o družini, ki razpada ob babičini smrtni postelji Zberi se, babica režiserja Pjera Žalice. Po en film bo prikazan v sekcijah Panorama in Ekstravaganca, dva v programu Kinobalon.

Kot vsako leto bodo nagradili tudi najboljši kratki film iz sekcije Evropa na kratko ter podelili še nagradi Art kino mreže Slovenije in FIPRESCI. Odpadeta nagradi občinstva in mladinske žirije Kinotrip.

Tako načrtovano retrospektivo Fellinijevih filmov kakor ostale načrtovane filme letošnjega festivala bodo v dvoranah predvajali decembra, če bo mogoče.

Del spremljevalnega programa so prav tako prestavili na splet, na facebook stran festivala in youtube kanal Cankarjevega doma. Tako bodo izpeljali strokovno srečanje in okrogle mize ter delavnici za najmlajše, v sodelovanju s festivalom Tresk pa tudi 6. mednarodni tekmovalni program glasbenih videospotov, medtem ko sta Zavod Motovila in Art kino mreža Slovenije pripravila strokovno srečanje Pogled v prihodnost AV industrije po pandemiji.

Organizatorji pravijo, da prodaja vstopnic za spletne oglede filmov presega pričakovanja. Ob nakupu gledalec prejme kodo za ogled filma, ki jo vnese v Cinesquare.net, na katerega pa se mora prej registrirati.

Cikel biserov s preteklih Liffov bo v petek na drugem programu nacionalke nadaljeval Izdajalec režiserja
Marca Bellocchia.

Nadaljuje se tudi cikel biserov s preteklih Liffov na nacionalni televiziji. V petek ob 20:55 bo na drugem programu koprodukcijski Izdajalec, v katerem scenarist in režiser Marco Bellocchio prikaže divjanje vojne med sicilskimi mafijskimi šefi v zgodnjih osemdesetih letih. Nekdanji mafijec Busceta iz skrivališča opazuje, kako mu pobijajo sorodnike, nakar se odloči za srečanje s sodnikom Falconejem ...


Najbolj brano