Pitje alkohola se v času epidemije krepi

Do sredine novembra policisti pri nadzoru prometa ne bodo pozorni le na hitrost voznikov in vzroke za prehajanje občinskih mej, ampak bodo v sklopu nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi ugotavljali tudi psihofizične sposobnosti voznikov. Letos je na cestah zaradi alkohola umrlo 27 ljudi.

Vožnja pod vplivom alkohola pomeni neodgovorno izpostavljanje 
sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice. Foto: StockSnap/Pixabay
Vožnja pod vplivom alkohola pomeni neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice. Foto: StockSnap/Pixabay

SLOVENIJA > Drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo, se je začel včeraj, trajal pa bo do 15. novembra.

Ta časovni okvir je že tradicionalen, saj policisti poostren nadzor vsako leto izvedejo v času martinovanja. Praznovanj ob poklonu novemu vinu letos zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa covid-19 ne bo, bodo pa policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Z alkotesti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo izvajali tudi preizkuse s hitrimi testi za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu voznikov.

27 ljudi je letos na cestah umrlo zaradi pijanih voznikov

Vsaka tretja smrt na cestah zaradi alkohola

Na agenciji za varnost prometa poudarjajo, da je zloraba alkohola tudi letos v prometu kriva za vsako tretjo smrtno žrtev na slovenskih cestah in za številne poškodbe. V 1191 nesrečah, ki so se zgodile v prvih desetih mesecih letošnjega leta in so jih povzročili pijani vozniki, je umrlo 27 ljudi, 108 je bilo hudo in 418 lažje poškodovanih. Do konca letošnjega oktobra je v prometnih nesrečah umrlo 78 ljudi. Tudi pijanih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo 27, od tega jih je 22 umrlo v nesreči, ki so jo povzročili.

Ker alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč, agencija in policija vnovič pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Da alkohol ostaja širok družbeni problem, ki se v času epidemije krepi, pričajo tudi statistike. V času prvega vala epidemije (od 16. marca do 31. maja) so policisti zaznali trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Letos je bilo 13,5 odstotka povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, v enakem obdobju lani pa 9,5 odstotka.

V času od 19. oktobra, ko je bila drugič razglašena epidemija, do 3. novembra, so pijani udeleženci povzročili 33 prometnih nesreč s povprečno stopnjo 1,30 promila alkohola v krvi. Dve osebi sta bili hudo telesno poškodovani, sedem pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Pešci in vozniki pod drobnogledom

V nacionalni preventivni akciji bodo policisti pri nadzoru pozorni tudi na pešce pod vplivom alkohola ter na tiste voznike, ki za volan sedejo pod vplivom prepovedanih drog. AVP je maja policiji donirala 1000 hitrih testov za droge z namenom, da se področje nadzora nad vožnjo pod vplivom drog še okrepi.

Kot še zatrjujejo na AVP in v policiji, vožnja pod vplivom alkohola pomeni neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice. Zato znova opozarjajo, da se vožnja motornega vozila ali kolesa pod vplivom alkohola lahko konča tragično. “Vozite odgovorno!” je eden od njihovih letošnjih sloganov, ki ga promovirajo tudi s pomočjo kratkih osebnih video sporočil znanih Slovencev. Akcijo bodo ponovili decembra.


Najbolj brano