Kdo bo kriv za polom s cepivom?

Ob hipni odločitvi, da bo letos cepljenje proti gripi za vse brezplačno, se vladi očitno ni niti sanjalo, da bo prav zato tak naval, da bo cepivo pošlo v dobrem tednu po začetku cepljenja. Res dobi Slovenija še majhno pošiljko, a zato, ker mora proizvajalec izpolniti celotno naročilo. Ta kaplja v morje bo tako ali tako namenjena zlasti ostarelim in rizičnim skupinam ljudi.

Vehementne obljube z vrha NIJZ, da bo Slovenija naročila dodatne odmerke, so bile bolj poskus tolažbe prestrašene množice pod vtisom covida-19. Že dan kasneje je bilo jasno, da dodatnim naročilom proizvajalec cepiva ne bo mogel ugoditi. Naročila s celotne Evrope enormno presegajo zmogljivosti proizvodnje. Ujete so v pandemijo in strah, kaj bo, ko nastopi gripa. Za izdelavo cepiva je ob znanju in surovinah nujen še čas, saj to ni proizvodnja jabolčnega soka.

Modra vlada bi brezplačno cepljenje uvedla, ko bi se prepričala, da je naročenega dovolj cepiva. In se izognila polomu.

Vsega tega vlada očitno ne ve, čeprav ima v ekipi tudi zdravstvenega ministra, ki so mu ta vprašanja nekoliko bliže. A prav Gantar uživa med ministri najmanj podpore premierja. Slišati je, da bi se ga premier rad rešil. Glede na že večkrat javna besedna obračunavanja med vladnim govorcem Kacinom in Gantarjem trditev ni povsem brez podlage. Vse bolj očitno postaja tudi, da skuša premier zdaj na Gantarja prevaliti krivdo za polom s cepljenjem, čeprav je bilo že ob nepremišljenem sprejemu odločitve za brezplačno cepljenje jasno, da bo cepiva hitro zmanjkalo. Vse brezplačno vedno pritegne!

Zrela, suverena in dovolj modra vlada bi sklep o brezplačnem cepljenju sprejela šele, ko bi se prepričala, da je naročenega dovolj cepiva. V primeru, da ga je, bi šele sledila ta všečna odločitev, ki stopa ljudem (volilcem) naproti. Vedela bi tudi, da država naročilo za cepivo odda proizvajalcu že pol leta pred začetkom sezone gripe, poldrugo leto vnaprej pa že mora oddati povpraševanje. A uradno naročilo morajo države s severne poloble vsakič oddati maja, za sezono gripe, ki se začne decembra; torej isto leto.

Zato lahko Gantarjevo izjavo, da je šlo naročilo za cepivo k proizvajalcu že poldrugo leto vnaprej, razumemo na dva načina: ali je bil zavedên in ima le polovične informacije, ali pa se je v zadregi, stisnjen v kot, oprijel tega podatka v bran pred poskusom vlade prikazati ga kot dežurnega krivca za polom s cepivom in cepljenjem.


Preberite še


Najbolj brano