Super športnik, ki zmore več kot 500 km/h

Bugatti je predstavil koncept Bolide, namenjen dirkaškim stezam z najmočnejšim motorjem do zdaj.

Cena zanj še ni znana, a zagotovo bo segala  v milijone evrov. Foto: Bugatti
Cena zanj še ni znana, a zagotovo bo segala v milijone evrov. Foto: Bugatti

Bolide je za zdaj le koncept, vseeno pa šefi razmišljajo, da bi izdelali omejeno serijo tega, za kar pravijo, da je absolutni vrh, kar lahko dosežejo motorji z notranjim izgorevanjem.

Podobno kot chiron in njegovi derivati ima tudi Bolide osemlitrski W16, ki poganja vsa štiri kolesa in zmore izjemnih 1360 kW (1850 KM) in 1850 Nm navora. Z mesta do stotice pospešuje pičle 2,1 sekunde, 200 km/h doseže v 4,36 sekunde, 300 km/h v 7,37 sekunde, do 400 km/h pa šprint traja vsega 12,08 sekunde.

Še bolj impresivni so podatki simulacij, ki so pokazale, da krog v Le Mansu avto opravi v treh minutah in sedmih sekundah, Nordschleiffe pa prevozi v petih minutah in 23 sekundah, kar je štiri sekunde za rekordom Porscheja 919 hybrid evo. Avto je pravzaprav vrhunsko dodelan dirkalnik, zadek ima pred dnevi prikazane X luči, sprednji del je preluknjan kot na fronti z namenom doseči aerodinamično superiornost. V notranjosti so školjkasti sedeži v formulaški postavitvi v ležečem položaju z nogami nad boki, minimalistično okolje s stikali pa poskrbi za dodatno zmanjšanje teže.


Najbolj brano