Ob plimi novo nasuto zemljo spira v morje

Ob vse pogostejših visokih plimah je novi nasip med ustjem Badaševice in Žusterno pogosto poplavljen. Morje se razliva in spira novo nasuto zemljo, kar ima lahko po oceni vodje piranske enote zavoda za varstvo narave Roberta Turka uničujoče posledice v zalivu.

Takšen je bil pred dnevi ob visokem plimovanju pogled na 
poplavljen nasip.   Foto: Nataša Hlaj
Takšen je bil pred dnevi ob visokem plimovanju pogled na poplavljen nasip.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Žal moramo ponovno opozoriti na nadaljevanje nesprejemljivega in neodgovornega poseganja na območju med Badaševico in Žusterno,” razočarano ugotavlja vodja piranske enote zavoda za varstvo narave Robert Turk.

Robert Turk

Robert Turk, vodja piranske enote zavoda za varstvo narave

“Če ni predvidenih ukrepov za omejevanje spiranja zemljine v morje, bi lahko bile posledice za bentoške združbe in organizme v zalivu uničujoče.”

Morje odnaša zemljo in zamuljuje zaliv

Prepričan je, da višina novega nasipa ob visokem plimovanju nikakor ne preprečuje razlivanja morja po nasipu oziroma ob umiku vode odnašanja zemljine v morje ter posledično zamuljevanja zaliva. Dodaja, da novo nasutje zemljine - navozili bodo približno 3000 kubičnih metrov materiala - zadevo samo poslabšuje. “Če ni predvidenih ukrepov za omejevanje spiranja zemljine v morje, bi lahko bile ob vremenskih razmerah in visokem plimovanju posledice za bentoške združbe in organizme v zalivu uničujoče,” je po elektronski pošti v začetku oktobra opomnil odgovorne v koprski občinski upravi in pričakoval pojasnila.

V MO Koper ne pojasnijo, kakšne zaščitne ukrepe so predvideli, da bi ob spiranju zemlje v morje zavarovali naravno okolje. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Ne pojasnijo, katere ukrepe so sprejeli

A teh ni dočakal. “Niso si vzeli niti toliko časa, da bi mi odgovorili. Ko meni nekdo nekaj napiše, mu odgovorim. To je osnovni bonton komunikacije,” meni Turk. Tudi naše poizvedovanje, zakaj so prezrli pismo s pomisleki vodje območne enote zavoda za varstvo narave, je ostalo brez povratne informacije iz občinskih pisarn.

“Pomisleke v zvezi z možnostjo odnašanja zemlje v morje razumemo in bomo to tveganje v celoti odpravili že letos v okviru tretje podetape ureditve nasipa. Občina je predvidela in bo izvedla vse zaščitne ukrepe za ustrezno zavarovanje občutljivega naravnega okolja,” so redkobesedni v občini. Naše vprašanje, kakšne konkretne rešitve in ukrepe predvidevajo, so ignorirali. Na terenu pa tudi ni opaziti, da bi izvajalci s čimerkoli preprečili odnašanje zemlje v morje.

Turk zdaj napoveduje, da se bodo pokušali dogovoriti z Morsko biološko postajo Piran, da bi njihovi potapljači preverili, kakšne so razmere pod morsko gladino in koliko so že opravljeni posegi vplivali na morske organizme.

Novi urbani park do poletja

Pred dnevi se je sicer iztekel razpis, s katerim je občina iskala izvajalca za ureditev obmorskega urbanega parka na tem območju. Če bo šlo vse po načrtu, bo ta nared do poletja prihodnje leto.

Potem ko bodo teren dvignili na 2,8 metra nadmorske višine, kar bo zagotavljalo poplavno varnost, bodo uredili tudi skalomet in na delu postavili velike betonske plošče za počitek, sončenje ali druženje. Na treh mestih bodo nasuli prodec in tako poskrbeli za lažji in bolj varen dostop do morja.


Najbolj brano