Zaradi epidemije tudi trošimo manj

Slovenci smo pregovorno varčni, sodimo celo med najbolj varčne narode v Evropi. Epidemija novega koronavirusa je varčevanje pri nas še okrepila. Mnogi zaradi negotovosti prelagajo večje nakupe in tako je tudi potrošnja manjša.

Danes bodo upokojenci dobili nakazane pokojnine,  banke jim 
svetujejo, naj  - če se le da - ne hitijo  v poslovalnice.  Foto: Boštjan Bensa Leo Caharija Boštj
Danes bodo upokojenci dobili nakazane pokojnine, banke jim svetujejo, naj - če se le da - ne hitijo v poslovalnice.  Foto: Boštjan Bensa Leo Caharija Boštj

SLOVENIJA > Velika negotovost, ki je letos zavladala v svetu zaradi izbruha covida-19, je okrepila varčevanje. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata se je stopnja varčevanja gospodinjstev v EU v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 3,5 odstotne točke, kar je največ doslej. Med članicami ima Slovenija glede tega primat. Varčevanje gospodinjstev se je pri nas povečalo kar za 7,7 odstotne točke. Po podatkih Banke Slovenije so vloge gospodinjstev (skupaj z neprofitnimi institucijami) pri monetarnih finančnih institucijah v Sloveniji konec septembra letos znašale 22,105 milijona evrov. V prvem polletju so se samo vloge gospodinjstev povečale za 1,2 milijarde in so junija znašale 21,6 milijarde evrov. Kljub nizkim obrestnim meram Slovenci večinoma varčujemo na bankah; v zadnjem letu smo 90 odstotkov prihrankov zaupali domačim bankam, od tega je bilo 72 odstotkov vlog na vpogled.

Večje nakupe prelagamo

“Epidemija vnaša negotovost in strah med ljudmi, Mnogi, ki so načrtovali večje nakupe, so jih preložili, dokler se razmere ne umirijo,” opaža Klemen Bajt, predsednik uprave Primorske hranilnice. Pri njih obseg vpoglednih vlog raste, k temu prispeva tudi nižje trošenje, še v večji meri pa dejstvo, da so dobili kar precej novih komitentov. Na drugi strani je v tej hranilnici kar precej upadel delež posojil fizičnim osebam. “Temu je botrovalo dvoje - strožja pravila za posojila, ki veljajo od 1. novembra lani, in negotovost zaradi epidemije; v zadnjih mesecih je vpliv slednje zagotovo večji,” ocenjuje Bajt.

21,6 milijarde evrov so junija znašale vloge gospodinjstev na bankah

Kriza zaradi epidemije novega koronavirusa je drugačna od gospodarskih kriz. Bajt osebno ocenjuje, da se bodo z razvojem cepiva razmere, tudi gospodarska aktivnost, hitreje normalizirale, kot bi se ob ekonomski krizi.

Začnimo varčevati, četudi le z nekaj evri

V Zvezi potrošnikov Slovenije so ob mesecu varčevanja opozorili na pomen varčevanja. “Pomembno je, da začnemo, čeprav z le nekaj evri,” svetujejo ljudem. Dodajajo, da varčevanje v gospodinjstvih ne pomeni le skrbi za prihranke, ampak terja premislek o mnogih stvareh. Denimo, ali se še splača zvestoba izbranemu ponudniku elektrike, ali ne po nepotrebnem kupujemo preveč in kupljeno nato zavržemo ...


Najbolj brano